Akademik Josip Bratulić posjetio školu u Krnici

Akademik Josip Bratulić s učenicima u Krnici (P. S. M.)
Akademik Josip Bratulić s učenicima u Krnici (P. S. M.)

Osnovnu školu Vladimira Nazora u Krnici danas je posjetio akademik Josip Bratulić u pratnji Elma Cveka iz naklade Histria Croatica, inače bivšeg učenika ove škole. Ravnateljica Romana Percan predstavila je ukratko učenicima i nastavnicima poznatog filologa, istaknuvši da njihova škola s ponosom nosi ime Vladimira Nazora. Rekla je i da su u svojim svakodnevnim aktivnostima posvećeni očuvanju istarske tradicije i zavičajnih vrednota, a dio tih školskih aktivnosti predstavili su učenici u prigodnom programu.

Bratulić je bio vidno ganut nakon što su djeca pjevala i recitirala na čakavskom dijalektu, ali i pokazala dio znanja stečenog na folkloru.

- Čovjek mora govoriti onaj jezik kojim govori zajednica kojoj pripada jer se po tome ljudi međusobno prepoznaju. Dobro je znati da je odavde poteklo puno osoba koje su nam ostavile značajna djela u naslijeđe, poručio je učenicima Bratulić i pričao im o Vladimiru Nazoru, Mati Baloti, Matiji Vlačiću Iliriku, Anti Ciligi i Eduardu Čaliću.

Ovaj svečani trenutak bio je idealna prilika i za predstavljanje školskog lista "Pramaliće" koji je ove godine ponovo počeo izlaziti nakon 25 godina stanke. List su predstavili polaznici novinarske grupe, učenici sedmog i osmog razreda, i njihova profesorica Nataša Teković-Jalšovec. Njihov novinarski prvijenac bio je ujedno i poklon za Bratulića, dok je Elmo Cvek školi poklonio monografiju Istre, istaknuvši da ta knjiga konkurira za jednu od najljepših monografija na svijetu.

Bratulić inače ovih dana boravi u Puli i za studente i učenike održava radionice glagoljice koje pohađaju i tri učenika krničke škole. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter