Air France osuđen zbog diskriminacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Air France je u četvrtak osuđen zbog diskriminacije pošto je iz zrakoplova na letu u Tel Aviv iskrcao aktivistkinju koja je htjela doći na palestinski teritorij radi akcije kojoj se protivio Izrael, uz obrazloženje da nije ni izraelska državljanka ni židovka.

Horia Ankour, tridesetogodišnja studentkinja sestrinstva htjela je doći u Izrael 15. travnja 2012. kako bi sudjelovala u kampanji "Dobrodošli u Palestinu" koju su organizirali propalestinski aktivisti, najveći dio kojih su izraelske vlasti vratile natrag. Dok se zrakoplov spremao za polijetanje iz zračne luke u Nici, službenica Air Francea ju je upitala ima li izraelsku putovnicu. Kada je rekla da nema, povukla ju je na stranu i upitala je li židovka. Ankour je iskrcana iz zrakoplova jer je rekla da nije.

Air France je putnici, na njezin zahtjev, izdao potvrdu da se nije ukrcala u zrakoplov u kojemu su bila navedena i ta dva pitanja, što je priložila uz spis.

Kompanija je "kriva za kazneno djelo diskriminacije", ocijenila je sutkinja Nabila Mani-Saada te mora platiti 10.000 eura globe i isplatiti putnici 3.000 eura odštete i odvjetničke troškove. Air France je najavio žalbu.

"Znalo se da gospođa neće moći ući" u Izrael, rekla je u svom iskazu službenica Air Francea zadužena za ukrcaj putnika, kazavši da su prije samog polijetanja vidjeli da je njezino ime na popisu nepoželjnih osoba koje su sastavile izraelske vlasti. Cilj kampanje "Dobrodošli u Palestinu" koje vodi francuska organizacija EuroPalestine je da aktivisti iz cijeloga svijeta u velikom broju dođu na palestinski teritorij i donesu lijekove, knjige i ostale potrepštine u znak solidarnosti s Palestincima, prosvjedujući protiv izraelske blokade.

Izrael svaki put provodi strogi nadzor i ne dopušta aktivistima ulazak na svoj teritorij. Zbog toga mnoge zrakoplovne kompanije odbijaju ukrcati aktiviste što je u skladu s međunarodnom konvencijom koja kaže da mogu odbiti prijevoz putnicima za koje se unaprijed zna da će biti vraćeni pošto dođu na odredište. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter