Ai Weiwei: Peking je nehumani grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peking je kafkijanska prijestolnica, stalni košmar koji melje siromašne i otuduje svoje stanovnike lišavajuci ih temeljnih prava, piše slavni kineski disident i umjetnik Ai Weiwei, koji bi ponovo mogao osjetiti svu strogocu komunistickog režima.

"To je grad nasilja u kojem postajete poput ludaka", piše Ai, koji je nedavno bio tajno zatvoren na tri mjeseca.

"Peking je sastavljen od dva grada. Jedan je satkan od moci i novca. Od ljudi kojima se fucka za svoje susjede; koji vam ne ulijevaju povjerenje. Drugi je grad ocaja i beznada. Gledam ljude u autobusu i u njihovim ocima ne vidim nadu", stoji u tekstu koji prenosi Newsweek.

Ai Weiwei podsjeca da svake godine u grad pristižu milijuni migranata koji grade njegove mostove, ceste i zgrade.
"Svake godine izgrade Peking velicine grada iz 1949. To su pekinški robovi. Žive kao skvoteri u ilegalnim zdanjima koje Peking ruši kako se širi", piše Ai.

Taj kineski umjetnik je bio zatvoren od pocetka travnja do kraja lipnja. Od izlaska živi pod prismotrom i ne smije napustiti Peking.

Ai (54) je jedan od najpoznatijih suvremenih kineskih umjetnika, a u široj svjetskoj javnosti najpoznatiji je po tome što je jedan od autora nacionalnog stadiona u Pekingu poznatog pod nazivom "Pticje gnijezdo", izgradenog za Olimpijske igre 2008.


Podijeli: Facebook Twiter