Yahoo tuži Facebook zbog kršenja patenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki internetski div Yahoo podnio je u Sjedinjenim Državama tužbu protiv Facebooka zbog povrede intelektualnog vlasništva na podrucjima poput oglašavanja, sustava razmjene poruka i zaštite privatnosti.

U Yahoou tvrde da je Facebook prekršio 10 njihovih patenata. Facebook je odbacio optužbe. Ove godine vlasnik poznate društvene mreže namjerava održati pocetnu javnu ponudu svojih dionica na burzi.

"Yahooovi patenti odnose se na najnovije inovacije na podrucju internetskih proizvoda, ukljucujuci sustave kreiranja poruka i ažuriranja sadržaja, komentare na mreži, prikazivanje oglasa, sprecavanje krivotvorenja podataka o posjecenosti oglasa i kontrolu privatnosti", stoji u tužbi koju je pred okružnim sudom sa sjedištem u San Joseu podnijela poznata tražilica.

"Cijeli Facebookov model društvene mreže, koji omogucuje korisnicima kreiranje profila i povezivanje, izmedu ostalog, s osobama i poduzecima, temelji se na patentiranoj Yahooovoj tehnologiji društvenog umrežavanja."

Iz poznate društvene mreže signalizirali su da se po njihovom mišljenju Yahoo nije osobito trudio riješiti probleme izvan suda. Yahooove postupke ocijenili su "zagonetnima".

"Razocarani smo što se Yahoo, inace dugogodišnji poslovni partner Facebooka koji je imao velike koristi od suradnje s Facebookom, odlucio na pokretanje sudskog spora", dodaje se.

Sporenje oko patenata postalo je uobicajena praksa medu proizvodacima 'pametnih' telefona, a sada se otvara i fronta izmedu tehnoloških divova.


Podijeli: Facebook Twiter