Ahmeti suspendiran i bez zlata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski boksacki reprezentativac i clan BK "Pula" Mirsad Ahmeti u travnju je za vrijeme državnog prvenstva u Vukovaru bio pozitivan na marihuanu, a nadležno tijelo Hrvatskog boksackog saveza ovih ga je dana suspendiralo na osam mjeseci, oduzevši mu pritom zlatnu medalju, tj. naslov državnog prvaka u kategoriji do 57 kilograma koji je osvojio na tom natjecanju. S obzirom na to da se Ahmeti odrekao mogucnosti analize B uzorka urina nakon što mu je za vrijeme nedavnih priprema reprezentacije na Malom Lošinju priopcen rezultat A testa, odluka se može smatrati pravomocnom, odnosno bez mogucnosti žalbe.

Prema clanku 38. Stegovnog pravilnika HBS-a, najblaža kazna za uzimanje nedopuštenih stimulativnih sredstava boksacima se može izreci u rasponu od šest mjeseci do godine dana zabrane nastupa, odnosno u ponovljenom slucaju od godinu do dvije godine zabrane. Krajnja mjera je iskljucenje iz Hrvatskog boksackog saveza. Testiranje na prvenstvu Hrvatske u Vukovaru je obavila Hrvatska antidopinška agencija, a uzorci su analizirani u Seibersdorfu.

Mirsad Ahmeti, koji je medu ostalim peterostruki seniorski prvak Hrvatske u kategorijama do 54. tj. do 57 kilograma, te u cijoj se karijeri posebno istice broncana medalja s Europskog prvenstva u bugarskom Plovdivu 2006. godine jucer je kazao da se ne smatra krivim, ali je, prema svom videnju stvari, pojasnio okolnosti pod kojima je "pao" na testu urina nakon finalne borbe na PH u Vukovaru.

- Tih dana za vrijeme državnog prvenstva bio sam na proslavi nekog rodendana u društvu koje je pušilo joint, ali ja nisam konzumirao drogu. I prije kontrole u Vukovaru vec sam u nekoliko navrata bio na doping testiranjima i nikad nije bilo problema, jer ja jednostavno ne uzimam nikakva nedopuštena sredstva, kategorican je bio Ahmeti.

Pero Tadic, predsjednik Boksackog kluba "Pula", ujedno bivši dugogodišnji izbornik hrvatske boksacke reprezentacije koji je s Ahmetijem obišao mnoga borilišta kazao je da ce klub svoj stav donijeti na sjednici Izvršnog odbora koja je zakazana za petak u 19 sati. Napomenuo je da Ahmeti za sada uživa njegovo povjerenje s obzirom na to da u njegovoj dosadašnjoj karijeri nije bilo nikakvih mrlja te da za sada nema razloga da ne vjeruje njegovoj verziji.

- Jako mi je žao zbog svega toga, ali i nacina na koji se to prezentira u javnosti. Neovisno o postupku koji je proveden na razini Hrvatskog boksackog saveza i suspenziji koja je izrecena našem boksacu, mi cemo i na klupskoj razini detaljno analizirati cijeli slucaj te zauzeti stav i u konacnici donijeti neku odluku, najavio je Tadic.

Inace, antidopinška kontrola na boksackom prvenstvu Hrvatske uvedena je lani na prvenstvu u Zadru i uobicajeno se radi u završnici natjecanja, odnosno nakon finala.


Podijeli: Facebook Twiter