Ahmadinedžad u posjetu Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mahmud Ahmadinedžad u utorak je otputovao u Egipat u prvi posjet nekog iranskog predsjednika od 1979. godine, u nadi da će tim putem potaknuti obnovu iransko-egipatskih odnosa prekinutih duže od 30 godina.

"Pokušat ću otvoriti put razvoja suradnje između Irana i Egipta", rekao je, prenosi agencija Irna, prije nego je poletio u Kairo gdje će sudjelovati na summitu Organizacije islamske suradnje (OIC).

Iran je 1979. prekinuo odnose s Egiptom prosvjedujući protiv izraelsko-egipatskih mirovnih sporazuma koje je potpisao egipatski predsjednik Anvar al-Sadat.

"Taj će posjet nedvojbeno utjecati na bilateralne veze", ocijenio je Ahmadinedžad.

Iran i Egipat se nalaze na suprotstavljenim stranama u pogledu nekoliko regionalnih pitanja, posebice o sirijskoj krizi. Teheran podržava režim predsjednika Bašara al-Asada, a Kairo poziva na njegov odlazak.

Nakon stupnja islamista na vlast u Egiptu, Teheran je pozvao na normalizaciju odnosa s Kairom, u pogledu čega je nova egipatska vlast do sada vrlo oprezna.

Prema jednom egipatskom izvoru, to bi putovanje moglo rezultirati drugim bilateralnim sastancima, iako se odvija u sklopu OIC-a i ne smatraju ga posjetom Egiptu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter