Ahmadinedžad i Chavez solidarno protiv SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad, koji boravi u posjetu Venezueli, i njegov domacin Hugo Chavez, ne štedeci pohvale jedan za drugoga, ismijali americke pozive latinoamerickim zemljama da ne pomažu Iranu.

Unatoc geografskoj udaljenosti, dvojica žestoko protuamericki orijentiranih ideologa u posljednjih su nekoliko godina razvili još bliskije veze izmedu svojih država, obiju clanica OPEC-a, unatoc tomu što konkretni projekti cesto zaostaju za njihovom retorikom.

"Jedan od ciljeva jenkijevskog imperijalizma je Iran i zbog toga smo solidarni", rekao je Chavez na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Ahmadinedžadom. "Kad se nas dvojica sastanemo, davli polude", rekao je, ismijavajuci americka upozorenja prema kojima zemlje Latinske Amerike ne bi smjele pomagati Iranu.

No Iran i Venezuela potpisali su prilicno neodredene sporazume o suradnji, a Chavez je u par navrata signalizirao kako bi Venezuela mogla tražiti da se potkopaju pooštrene sankcije zbog iranskoga nuklearnog programa.

Obojica celnika oprezno su izbjegla izjave o osjetljivim pitanjima, medu kojima je iranska prijetnja o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, kljucnog za globalnu trgovinu naftom.

Ahmadinedžad je posjetom Venezueli poceo svoju latinoamericku turneju ciji je cilj osigurati potporu s obzirom na proširenje zapadnjackih ekonomskih sankcija zbog iranskoga nuklearnog programa.

"Imperijalisticko ludilo rasprostranilo se na nacin koji vec dugo nismo vidjeli", rekao je Chavez tijekom ceremonije doceka Ahmadinedžada u njegovoj predsjednickoj palaci u Caracasu, a nakon što su se izgrlili i rukovali, Ahmadinedžad je, medu ostalim pohvalama, kazao kako je "predsjednik Chavez šampion u ratu protiv imperijalizma".

Zakljuceni sporazumi odnose se na ekonomsku suradnju i suradnju na podrucju nanotehnologije, no pojedinosti iz sporazuma prenijete medijima vrlo su šture.

U sporazumima se ne spominju dogovori o potencijalnoj venezuelskoj opskrbi Irana naftom, zbog cega je Washington ranije toj južnoamerickoj državi nametnuo relativno blage sankcije, a nema ni dogovora o bilo kakvoj gospodarskoj suradnji s Iranom, kojemu Amerikanci prijete jacanjem sankcija.


Podijeli: Facebook Twiter