Agrotutristička iskustva Istre prenose se u Konavle

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

U području razvoja agroturizma, iskustva Istarske županije već se deset godina prenose i na područje Dubrovačko neretvanske županije, posebno na područje Općine Konavle.

- Inicijativa je to predstavnika Agroturizma Konavle, a posebno me veseli da su ovu udrugu osnovali nakon što su prije deset godina posjetili Istarsku županiju te da razvijaju agroturizam na području Dubrovačko neretvanske županije koristeći iskustva Istarske županije, poručio je Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu u čijem je djelokrugu Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre koji kreditira agroturističke programe u Istarskoj županiji.

Istra itekako ima što pokazati jer, kaže Antolović, prednjači u ovom turističkom segmentu.

Razmjena iskustava

- Ako gledamo na ukupan broj registriranih domaćinstava koja se smatraju agroturističkim domaćinstvima, u Istri ih je preko 300, u što ne spadaju vile za odmor s bazenima, odnosno gotovo 50 posto ukupno registriranih agroturističkih domaćinstava u Hrvatskoj, dakle itekako prednjačimo i veseli me da smo upravo povezali direktnu prodaju poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu kroz kušaone vina, maslinovog ulja, sira, meda, i kroz prodaju gostima koji su smješteni u agroturističkim objektima, izjavio je Antolović.

Svake godine organizira se susret na jednom od područja koja razvijaju suradnju u segmentu korištenja iskustava kroz spoj turizma i noćenja na obiteljskim gospodarstvima i prodaje proizvoda bez posrednika, a ovoga je puta domaćin bila Istra. Istarsku županiju i agroturistička domaćinstva proteklog je vikenda tako posjetilo pedesetak članova udruge Agroturizam Konavle i razmijenilo iskustva o razvoju agroturizma u ruralnom prostoru Istre i Konavala.

Produžena sezona

Ivo Vodopić, predsjednik udruge Agroturizam Konavle koja svoje aktivnosti bazira na promociji agroturizma s naglaskom na tradicijske i prirodne resurse i ponudu Konavla, zahvalio se Istarskoj županiji na gostoprimstvu i otvorenosti te pružanju savjeta, jer su upravo uspostavljanjem suradnje s Istarskom županijom obilježeni njihovi agroturistički počeci.

- Ne treba zaboraviti da je naše područje bilo pogođeno ratom, da smo tek 2007. godine počeli disati punim plućima, jer smo do tada obnavljali naše domove, imali smo puno izgorjelih kuća. Danas postižemo evidentne rezultate, puno je agroturizama koji su se tada pokrenuli i dobro funkcioniraju. Mi smo malo prometno izolirani, malo smo daleko, međutim naše prednosti su što imamo blagu klimu i što nam dobri klimatski uvjeti omogućavaju da nam se turistička sezona na agroturizmima produžila na punih šest mjeseci. Naši rezultati rapidno rastu i interes za ruralnim područjima je jako izražen, a prednost je i što smo u neposrednoj blizini Dubrovnika koji je magnet za turiste i sve je veći broj onih koji žele svoj posjet Dubrovniku upotpuniti obilaskom ruralnog zaleđa, izjavio je Vodopić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter