Agroturizmi u kolovozu i dalje bez ljetnih crnih tartufa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinama se istarski tartufari bezuspješno zauzimaju za izmjenu postojećeg Pravilnika o zaštiti gljiva iz 2002. godine i donošenje novog. Sada kada se konačno krenulo u izradu nacrta prijedloga novog pravilnika kojim će se regulirati i sakupljanje tartufa, ništa ih se ne pita. Udruženi u Udrugu tartufara preuzet će inicijativu u svoje ruke.

- Dogovaramo susret s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva poljoprivrede, a ne uspije li rješavanje problema kroz institucije spremni smo i na prosvjede, najavio je predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica te upozorio da ih se do sada nije konzultiralo, iako su prva karika u zaštiti staništa tartufa.

Apsurdne odredbe

Prema zapisniku sa sastanka održanog nedavno u Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu, vidljivo je, prenio je Muzica koji je o tome govorio i na preksinoćnjoj skupštini Udruge tartufara Istra u Društvenom domu u Svetom Martinu, da će se u novom pravilniku zadržati uvjet od najmanje 150 centimetara udaljenosti između dva mjesta iskopavanja, kao i taj da je najmanja veličina plodišta bijelog tartufa koji je dozvoljeno sakupljati 10 milimetara. Drugim riječima, pronađe li se manji tartuf potrebno ga je vratiti u zemlju i zatrpati, što je apsurd. Također u novi se pravilnik namjerava ugraditi odredba da je dopušteno sakupljanje tartufa uz pomoć dva psa, bez navođenja da je jedan u postupku dresure, kao i da je dopušteno vrijeme sakupljanja tartufa od 6 do 22 sata.

Prijedlog tartufara je međutim da se postojeće ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure, "omekša" uvođenjem mogućnosti korištenja dva dresirana i jednog mladog psa, da se kao i do sada zadrži mogućnost noćnog sakupljanja te da sezona istarskog bijelog tartufa krene petnaest dana ranije i započne 1. rujna i traje do 15. siječnja, kao i da se konačno odredi razdoblje sakupljanja za crne tartufe; za Tuber aestivum od 15. travnja do 1. studenoga, a Tuber melanosporum i Tuber brumale od 1. studenoga do 15. ožujka.

Postojećim pravilnikom određeno je jedinstveno trajanje sezone za sve podzemne gljive, što znači da se po tom pravilniku ljetni crni tartuf ne može legalno sakupljati. No novim će pravilnikom to izgleda tek djelomično promijeniti. Sezona bijelog tartufa započela bi 1. rujna i trajala do 31. prosinca no za bijeli tartuf nije toliki problem koliki je za crni ljetni tartuf s obzirom će se prema zadnjoj varijanti, upozorava Muzica, Tuber aestivum moći tražiti tijekom lipnja, srpnja i rujna, ali ne i u svibnju i kolovozu kada ga ima u izobilju, a pogotovo je u to vrijeme zanimljiv turističkom sektoru od agroturizma do onih koji se bave pokaznim lovom na tartufe. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter