Agroturizam vrijedan pozornosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajednickom konferencijom za novinare predstavnika Agencije za ruralni razvoj Istre kao glavnog organizatora, županijskog Odjela za poljoprivredu, turistickih zajednica Istarske županije i Središnje Istre, grada Pazina i opcine Cerovlje, te ministarstava poljoprivrede i turizma, prijepodne je na agroturistickom domacinstvu "Dol" obitelji Stojšic u Gologrckom Dolu zapoceo Dan otvorenih vrata agroturizama Istre.

Poruke svih sudionika pressice su jednodušne: agroturizam je kao dopunska djelatnost odnosno nadgradnja poljoprivrednoj proizvodnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima djelatnost vrijedna pozornosti i institucionalnih potpora pa bi u skoroj buducnosti u skladu s evropskom praksom ova djelatnost trebala prijeci iz nadležnosti turistickih u nadležnost poljoprivrednih resornih ministarstava. Takoder, potporom agroturizma u Istarskoj se županiji planski i sustavno želi pomagati razvoj ruralnog prostora, kao i pomagati i promovirati autohtoni istarski poljoprivredni proizvodi.

Kako to može izgledati u praksi, posjetitelji koje nije obeshrabrila jutarnja kiša mogli su se uvjeriti ukoliko su posjetili neko od deset agroturistickih domacinstava ukljucenih u današnju akciju. Osim Dola u Gologrckom Dolu, bila su to još domacinstva Dušani kraj Pazina, Ferlin u Gržinima, Jadruhi kraj Vižinade, San Mauro u Momjanu, Špinovci kraj Karojbe, Sia na Stanciji Guran, Montižel kraj Grožnjana, Štefanic kraj Kaldira te Deškovic kraj Grožnjana.

Svako je od tih domacinstava nudilo vlastiti prigodni meni po promotivnoj cijeni od 50 kuna, a na polovici od ukljucenih domacinstava bili su organizirani i popratni programi, poput radionica pletenja ili izrade cukerancica, ili pak kao u Dolu posjet djece iz djecjeg vrtica životinjama na poljoprivrednom gospodarstvu.

Na svakom je imanju postavljena i kutija u koju su gosti bili pozvani ubaciti ispunjene anketne upitnike, a dojmovi ce se procitati i analizirati, kao i broj gostiju na svih dese domacinstava zbrojiti, za koji dan.


Podijeli: Facebook Twiter