Agroturistov kalendar i godišnjak radova za 2014.

Franko Raguž, Klaudio Vitasović, Danilo Dragosavac predstavili kalendar (T. GRBIĆ)
Franko Raguž, Klaudio Vitasović, Danilo Dragosavac predstavili kalendar (T. GRBIĆ)

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova za 2014. godinu, čiji je izdavač vodnjanska udruga Agroturist, predstavljen je danas u  Gradu Vodnjanu.

- Ovo je 12. godina izlaženja kalendara koji u svakoj kući dobro dođe jer obrađuje teme poput poljoprivrednih radova, gastronomije, svetaca… Riječ je o izuzetno vrijednom kalendaru kojim se nastavlja edukacija naših poljoprivrednika te potrošača, rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Kalendar je tiskan u 900 primjeraka i može se kupiti po cijeni od 35 kuna u udruzi Agroturist, vodnjanskoj Zajednici Talijana i tamošnjoj Turističkoj zajednici. Oko 300 članova udruge Agroturist kalendar će dobiti besplatno.

- Podijeljen je u tri dijela: klasični kalendarski, edukativni dio odnosno godišnjak poljoprivrednih radova i informativni dio. Predstavlja svojevrstan sažetak doživljaja u poljoprivredi Vodnjanštine. Svake godine imamo velik broj suradnika za pojedina područja, a za dizajn i fotografije zadužen je Danilo Dragosavac koji je praktički kroničar svega što se na ovom području zbiva, rekao je Franko Raguž, urednik kalendara i voditelj stručne službe Agroturista.

Savjeti koji će najviše zanimati poljoprivrednike nalaze se u godišnjaku, radove u masliniku po mjesecima opisuje Edo Družetić, u vinogradu i podrumu Sergio Bile, u cvjetnjaku umaška tvrtka Ures, a u povrtnjaku Dubravka Orlić Bašlin.Na naslovnici kalendara je Istra oblikovana maslinama, a Dragosavac je napomenuo da iako se sve ove godine u stvaranju kalendara pokušavalo maknuti od masline, u tome se nije uspjelo.

- Maslina je jednostavno odredila Vodnjanštinu pa je i ove godine oblikovanje pomalo alegorijsko, Istra oblikovana maslinama. Poleđina svake stranice odnosno informativni dio obrađuje drugačiju temu. Četiri poleđine su tako posvećene Danima mladog maslinovog ulja, tu je i dio o svrdlašu koji je ove godine mučio maslinare, obrađuje se i mendula s naglaskom na bumbarsku tortu koja je od badema, obrađene su i sorte vinove loze južne Istre, kažuni, antička podjela agrara, vin de rosa…, rekao je Dragosavac. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter