Agroprodukt u nove vinograde uložio 3,5 milijuna kuna

Sadnja novog vinograda na Campanožu (D. MEMEDOVIĆ)
Sadnja novog vinograda na Campanožu (D. MEMEDOVIĆ)

Na medulinskoj cesti u Campanožu i Ševama Agroprodukt ubrzano sadi nove vinograde kako bi ih mogao evidentirati u potrebne registre prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Drugi po veličini istarski proizvođač vina, poslije Agrolagune, kad završi sadnju raspolagat će s dodatnih 18 hektara mladih nasada vinove loze raznih sorata.

U posao koji ovih dana povremeno prekida kiša uloženo je 3,5 milijuna kuna, doznajemo od Aleksandra Bašića Palkovića, direktora Agroprodukta. Zajedno s dosadašnjim nasadima ova će tvrtka ukupno uzgajati grožđe na 74 hektara. Proširenje posla uključuje nekoliko novih sezonskih i stalnih radnih mjesta.

Prvi je novi posađen vinograd na Punti Grkole, na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na pjeskovitoj zemlji izloženoj posolici. Posađeno je 3,5 hektara specifičnih sorata - petit verdota, tanata i posebnih vrsta merlota.

- Sadnja vinograda na Ševama kasni zbog aviona koji je pao baš usred pripremljene oranice, podsjeća nas direktor Agroprodukta na nedavni događaj koji je sretno prošao za pilota, vodeći nas kroz nasade. Nekoliko dana nisu smjeli prići njivi.

Na području Ševa i Campanoža "niču" četiri hektara malvazije, tri hektara chardonnaya, dva hektara caberneta, 3,5 hektara merlota te po jedan terana i refoška.

- Tržište imamo, sva naša vina dobro se prodaju, nemamo zaliha ni viškova, a opskrbljujemo sve bolje restorane u Hrvatskoj, kaže direktor. Upravo su izbacili na tržište novi ekskluzivni proizvod, Medea Rose, berba 2012. godine ograničenih količina od 2.300 botelja. Riječ je o kupaži u kojoj prevladava merlot uz dodatak dvije vrste caberneta. (Piše Jasna ORLIĆ; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter