Agroprodukt posadio 60 tisuća loza malvazije

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Na Medulinskoj cesti na ukupno 13,5 hektara pulska tvrtka Agroprodukt upravo završava sadnju vinove loze. Posadili su 60 tisuća novih loza malvazije koje bi u punom rodu trebale biti 2018. godine. No cijela investicija krenula je još zimus kada je Agroprodukt odlučio ući u projekt revitalizacije i obnove vinograda kandidirajući se za dodjelu sredstava putem takozvane "Vinske omotnice".

Nakon izrade projekta i prikupljene dokumentacije, tvrtka uspijeva bespovratno iz europskih fondova povući 1,3 milijuna kuna te na mjestu starog vinograda, koji je zasađen 80-tih godina, ulaze u projekt realizacije modernog i novog vinograda. U trenutku dok su u zemlju postavljali zadnje sadnice loze, razgovarali smo s njihovim agronomom Ediem Družetićem.

On pojašnjava da su odlučili iskoristiti raspoloživa europska sredstva koja se bespovratno nude, a riječ je o novcu koji se može dobiti u sklopu mjere Vinska omotnica-za restrukturiranje starih vinograda. -U radove smo krenuli još lani u listopadu kada smo pripremali cijeli teren za novu investiciju. Tako smo kompletno počupali stari vinograd, pripremili tlo i napravili sve agrotehničke mjere kako bi mogli krenuti u sadnju novih loza, veli Družetić. Pripreme koje su prethodile sadnji, uključivale su skidanje stare armature koja je omeđivala stari vinograd, a u radovima su ih u jednom periodu kočile vremenske neprilike kada je cijeli vinograd zbog velikih padalina bio potopljen.

U nasadima je dnevno radilo i do 30-tak ljudi koji su nakon dubokog oranja, paralelno vadili kamenje i korijenje nakon čega je slijedilo poravnavanje tla. -U četiri dana uspjeli smo zasaditi 60 tisuća komada malvazije, a do 1. kolovoza cijeli će vinograd dobiti i novi sustav navodnjavanja te će biti montirana nova armatura. Biti će to jedan novi, moderan vinograd s razmakom sadnje koji se danas provodi, pojašnjava Družetić.

Po njegovim riječima, cijela investicija rekonstrukcije vinograda iznosi preko 3 milijuna kuna, a očekuju da će i novi urod pratiti trendove odnosno kvalitetu njihove malvazije koja je nebrojeno puta dobila priznanja i nagrade. "Stari je vinograd imao 30-tak godina i pomalo mu je prolazio rok trajanja i kad-tad bi se morao vaditi, a ovako smo iskoristili priliku da povučemo sredstva i obnovimo ga", kaže Družetić. Prvi rod malvazije očekuju već iduće godine, a 2018. godina period je u kojem bi vinograd trebao biti u punoj rodnosti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter