Agrolaguna ce obnoviti siranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog je tjedna Vlada ovlastila Hrvatski fond za privatizaciju da sklopi sporazum s Agrolagunom radi razvrgnuca suvlasništva i prijenosa prava vlasništva na nekretninama.

Vlada je zatražila od poreckog društva za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i promet da za dobivene nekretnine isplati 439.120 kuna u roku od osam dana od dana sklapanja sporazuma.

Upitana o kojim je nekretninama rijec i gdje se one nalaze te kada i u kojim okolnostima je nastalo suvlasništvo, Mihaela Felker, glasnogovornica HFP-a, odgovorila nam je da se radi o dva zemljišta ukupne površine 572 cetvorna metra.

"Na njima su izgradeni objekti koji su procijenjeni u temeljnom kapitalu Agrolagune, a zemljište na kojima su izgradeni nije. Radi toga je i nastala suvlasnicka zajednica. Navedene cestice nalaze se unutar gradevinskog podrucja na Stanciji Špin. Agrolaguna je podnijela HFP-u zahtjev za sklapanje sporazuma radi razrješenja imovinskopravnih odnosa civilnom diobom uz isplatu naknade HFP-u.

Porecka ispostava Porezne uprave je procijenila vrijednost nekretnine na 738 kuna po cetvornom metru, a procjenitelji HFP-a na 1.100 kuna. Agrolaguna je prihvatila višu procjenu vrijednosti", rekla nam je glasnogovornica HFP-a.

Iz Agrolagune, koja je od 2004. dio Todoriceva koncerna Agrokor, komentirajuci takvu odluku odgovorili su nam da se na Stanciji Špin, kilometar i pol od Tara u smjeru Novigrada, nalazi njihova farma koza i ovaca te sirana. "Navedeno zemljište je potrebno Agrolaguni radi rekonstrukcije sirane cime bismo se uskladili s veterinarsko-sanitarnim propisima Europske unije", kažu iz porecke tvrtke.

Prethodno, prije dva tjedna, vijecnici Opcine Tar donijeli su odluku da se, kroz izmjenu prostornog plana, povecaju gabariti za tu siranu. Prva staja u Stanciji Špin izgradena je prije 30 godina, a do pocetka turisticke sezone trebali bi otvoriti kušaonicu, a potom, uz pomoc novca iz EU-a, obnoviti proizvodni pogon, od gradnje novih staja i sirane. Rijec je o jednoj od najvecih farma u Europi jer se pašnjaci prostiru na cak 170 hektara.


Podijeli: Facebook Twiter