Agrokoru 600 milijuna eura zajma od Sberbanka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncern Agrokor će od ruske banke Sberbank dobiti sindicirani zajam u iznosu od 600 milijuna eura, objavili su Agrokor i Sberbank tijekom današnjeg svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o suradnji.

Sporazum su u Moskvi potpisali predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe Herman Gref i predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić, koji je istaknuo da je to potvrda vrijednosti Agrokorovih operacija, kao i vizije i strategije tog koncerna.

Memorandum o razumijevanju, zajedno s objavljenim zajmom od 600 milijuna eura, podržat će Agrokor koncern u refinanciranju postojećih financijskih obveza i daljnjem razvoju kompanije. Zajam je Agrokoru odobren na razdoblje od sedam godina, a potpisnici nisu htjeli reći uz koju kamatu, već samo da se radi o znatno povoljnim uvjetima.

Todorić je tek kratko kazao da je zadovoljan jer su dobiveni uvjeti izuzetno povoljni.

- Danas smo u glavnom uredu jedne od najmoćnijih banaka na svijetu. Sve to govori da je Agrokor od najvećih dobio povjerenje. Sigurni smo da je to zbog naših rezultata, to je povjerenje u našu viziju i strategiju, kazao je Todorić.

Na pitanje što memorandum i zajam znače za hrvatsko gospodarstvo Todorić je kazao da je koncern Agrokor važan sudionik u cijeloj regiji te je stabilan, odnosno Agrokor koji investira i zapošljava, dobar poticaj za cijelo gospodarstvo.

U vezi sa širenjem suradnje sa Sberbankom, rekao je da se razgovaralo o nizu proizvoda, npr. poljoprivrednih proizvoda, sladoleda, mineralnih voda i dr., koji imaju potencijala za rusko tržište, u čemu bi Sberbank podupro Agrokor.

Na upit o postupku preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator, Todorić je kazao je da taj projekt u tijeku i da ga ne žali komentirati. Napominje tek da dobro napreduje i da se nada pozitivnom ishodu.

Kreditom odobrenim Agrokoru, u kojem Sberbank of Russia sudjeluje s 500 milijuna eura, a Sberbank Europe sa 100 miljuna eura, Sberbank povećava svoju aktivnost središnjoj i istočnoj Europe, rečeno je na svečanosti.

Transakcija označava i nastavak dugoročnog strateškog partnerstva između Sberbanka i Agrokora s ciljem poboljšanja usluga u maloprodajnom sektoru u regiji. To će, kako je istaknuto, obuhvaćati započinjanje zajedničkih programa za bolje pokrivanje financijskih potreba klijenata putem inovacija, novih proizvoda i usluga, uključujući digitalna rješenja za unaprjeđenje bankovnih i iskustava kupovanja.

Sberbank je predan širenju svoje prisutnosti dalje u regiju središnje i istočne Europe u okviru svoje međunarodne strategije. Ova transakcija, koja je jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe, pokazuje namjeru grupacije da pruži inovativna rješenja u financiranju svojih korporativnih klijenata, rekao je predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe Herman Gref.

Projekti na kojima se već radi u Hrvatskoj uključuju suradnju u pružanju mogućnosti plaćanja i novčanih transfera u dućanima Konzuma i Tiska, kao i pružanje povoljnijih uvjeta financiranja opće namjene Agrokorovim kupcima. Za 2014. planira se kartica Sberbanke i Agrokora kao zajednički proizvod za financiranje kupaca, uz, kako je najavljeno, inovativna rješenja i posebne pogodnosti.

Suradnja Agrokora i Sberbanke započela je na srpskome tržištu, gdje je prošle godine pokrenuta loyalty kartica pod imenom Superkartica, u suradnji NIS-a (Gazprom), Idee (Agrokor) i Sberbanka, a do sada je izdano milijun takvih kartica kojima je obavljeno više od 18 milijuna transakcija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter