AGROKOR Vujčić: Bankovni sustav će ostati stabilan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako je hrvatski bankovni sustav dovoljno jak da preživi i najgore te poručio da će bankovni sustav ostati stabilan, bez obzira na situaciju u Agrokoru.

Odgovarajući na novinarski upit može li kriza u Agrokoru utjecati na monetarni sustav, guverner Vujčić je kazao kako su stres testovi središnje banke pokazali da je bankovni dovoljno jak zbog svoje visoke kapitaliziranosti.

"Mi smo radili stres test, odnosno test otpornosti bankovnog sustava koji je pokazao da je naš sustav i dalje dovoljno jak da bilo kakve i najgore pretpostavke preživi. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je vrlo visoka, imamo 23 postotnu kapitalnu adekvatnost banaka i to je ono što čini bankovni sustav stabilnim i zbog toga smo uvijek i zahtijevali da banke budu izuzetno visoko kapitalizirane, puno više od prosjeka u Europi, eurozoni ili većini drugih zemalja s kojima se možemo uspoređivati", rekao je Vujčić odgovarajući na pitanja novinara nakon debate organizirane u HNB-u u okviru obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

Upitan znači li to da je, bez obzira na Agrokor, stabilnost sustava osigurana, guverner središnje banke je odgovorio: "Ono što mi radimo je da gledamo stabilnost bankovnog sustava i on će kao takav ostati stabilan". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter