Agrokor šuti, Atlantic ulaže žalbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na vijest da je Komisija za zaštitu pravila o konkurenciji Srbije kaznila maloprodajni lanac Idea, u vlasništvu koncerna Agrokor, i poduzece Grandprom, u vlasništvu Atlantic Grupe, sa gotovo 6,8 milijuna eura zbog sklapanja nedozvoljenog ugovora, iz Agrokora su rekli da ne bi komentirali proces koji je u tijeku, ali da ce poštovati odluke nadležnih organa u Srbiji.

Iz Atlantic Grupe najavili su pak žalbu srbijanskom Upravnom sudu. Atlantic Grupa, vlasnik Droge Kolinske, u cijem sastavu posluje tvrtka Grandprom, napominje da je rijec o postupku pokrenutom još 2009. godine, dakle prije njihove akvizicije Droge Kolinske. Atlantic Grupa kupila je Drogu Kolinsku sredinom prošle godine.

Po pisanju srbijanskih medija Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su kompanije Idea i Grandprom narušile konkurenciju na tržištu Srbije zakljucivanjem nedozvoljenog ugovora i kaznila ih sa 680 milijuna dinara, što iznosi oko 6,8 milijuna eura ili oko 52,3 milijuna kuna.

Kako se navodi, trgovinski lanac Idea i proizvodac kave Grandprom ugovorili su 2008. godine "tajni rabat" od dva posto koji ostalim proizvodacima robe u Idei nije bio dostupan, što je suprotno antimonopolskim propisima. Idea ce, po tim navodima, morati platiti kaznu od 1,5 posto ukupnog prihoda u 2008. godini, što iznosi 427 milijuna tamošnjih dinara ili (preracunato po srednjem tecaju Narodne banke Srbije) oko 32,6 milijuna kuna, a Grandprom 249,6 milijuna dinara ili oko 19,2 milijuna kuna, odnosno dva posto prihoda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter