AGROKOR Plenković: Predlažemo "problem solving zakon"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okolnosti  su izvanredne i zahtijevaju izvanredno djelovanje, izjavio je premijer Andrej Plenković u srijedu u Hrvatskome saboru nakon što je pred zastupnicima predstavio zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, za koji kaže da rješava problem, da je to "problem solving zakon" i nije zakon o "Agrokoru".

"Okolnosti su izvanredne, zahtijevaju izvanredno djelovanje, pa prema tome jedan posebni pravni režim", rekao je novinarima po izlasku iz Sabornice dodavši da je predloženi zakon "okvir za plan B" ako dionici trenutnog stanja u "Agrokoru" - kreditori, dobavljači, uprava vlasnik - ne pronađu rješenje koje bi na odgovarajući način osiguralo novu likvidnost, restrukturiranje,  isplatu plaća zaposlenicima, isplatu dospjelih poreznih obveza, postupno isplaćivanje dugova prema dobavljačima.

"Gradimo zakonski, institucionalni okvir za plan B. Dakle, svojevrsna izvanredna uprava putem instituta izvanrednog povjerenika, njegovih zamjenika, vjerovničkog i savjetodavnog vijeća", objašnjava premijer.

Nada se i apelira da i saborska oporba prepozna trenutak i bude "na razini odgovornosti" kako bi se postigao konsenzus. "Da pokušamo učiniti sve što možemo i što je u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva, financijskog sustava i radnika. Poruka jedinstva, povjerenja i konstruktivnog angažmana svih institucija je najbitnija poruka u ovom trenutku", smatra Plenković te dodaje da je javnost prepoznala i shvatila Vladine argumente za donošenje zakona.

Kolege iz oporbe, dodao je, imaju prigodu pokazati javnosti što misle i kako će glasati. "Ovo nije nebitno pitanje, ovo je ozbiljno političko pitanje i brojit će se kako se tko ponaša u ovoj situaciji".

Ovo nije zakon o "Agrokoru"

"Ovo nije zakon o Ivici Todorići, nije zakon o 'Agrokoru'. Ovo je zakon koji će poslužiti za stabiliziranje stanja i funkcioniranje hrvatske ekonomije. (…) Ovo je 'problem solving' zakon", poručio je.

Zakon je rađen u skladu s odredbama Ustav koji štiti pravo vlasništva i poduzetničke slobode, dodaje, a na primjedbu novinara kako Stečajni zakon ima mogućnost da vjerovnici mogu pokrenuti stečaj bez suglasnosti dužnika, za razliku od danas predloženog zakona, Plenković odgovara. "To je drugo. Smisao ovog zakona je riješiti problem sistemski značajne kompanije.  Da smo bili uvjereni da je postojeći pravni okvir dovoljan onda ne bismo išli za posebnim pravnim režimom".

Nije htio kazati ima li Vlada već "spremnog" izvanrednog povjerenika. "O tom potom. Prvo donosimo zakon", rekao je. U medijima se, naime, spominje ime konzultanta Ante Ramljaka - koji je jedno vrijeme bio član Nadzornog odbora HEP-a kao i predsjednik Uprave hrvatske podružnice investicijsko savjetničke tvrtke CAIB - kao eventualnog povjerenika. "Ne komentiram spekulacije. Neću uopće spekulirati o tome, ja danas predlažem zakon koji se treba donijeti i treba stupiti na snagu, ispuniti preduvjete da dođe do njegove primjene. A kad se to dogodi mi ćemo imati spremne sugestije na Trgovačkom sudu u Zagrebu za izvanrednog povjerenika", kaže Plenković.

Rado ću se susresti s Alvarezom

S Antoniom Alvarezom III., glavnim direktorom za restrukturiranje koncerna Agrokor, koji se jučer predstavio javnosti,  premijer još nema dogovoren sastanak, a na pitanje očekuje li ga, kaže: "Ja ga neću zatražiti, a ako do zahtjeva dođe, a čini mi se da je u međuvremenu došlo, vrlo rado ćemo se susresti".

"Čovjek je dobio zadaću restrukturiranja i ako mi ovdje donosimo zakon o istom procesu ne bi bilo loše da se malo konzultiramo, da vidimo radimo li u približno sličnom smjeru", dodaje.

Ponavlja da je usvajanjem zakona  cilj "stvoriti svojevrsni zid oko kompanije, temeljem instituta najstarije tražbine doći u poziciju, temeljem novoga povjerenja koje nastupa s novim upravljanjem, dobiti svježu likvidnost, s njom osigurati poslovanje, isplatiti plaće, podmiriti porezne obveze i isplaćivati dugove prema dobavljačima, a istovremeno generirati prihode".

"Od tih novih prihoda kreće proces restrukturiranja", Nastavlja premijer te dodaje kako je zato "moratorij na potraživanja, tzv. stand still izrazito relevantan".

"A onaj tko je novi kreditor, tko je u ovakvim okolnostima spreman uložiti, dati svoj novac treba imati to osiguranje da je red prvenstva kasnije otplate tih kredita takav da se njemu isplaćuje prvome. To je najjednostavnijim rječnikom smisao cijelog pothvata", objašnjava.

Najvažnije je kreiranje novog povjerenja

Porezni obveznici, potvrdio je, neće davati novac za tekuću likvidnost "Agrokora". "Da. Ponavljam, najvažniji je trenutak podvlačenja crte, kreiranja novog povjerenja".

Navodi da u koncernu "Agrokor" postoje kompanije koje izvrsno posluju i bitno je, ističe, da one nastave normalno raditi. "A da bi to mogli potrebna je nova svježa likvidnost. U svijetu imate koliko god želite kreditnih institucija i banaka, novca imate na pretek, potrebno je samo povjerenje i sigurnost da će uloženi novac biti vraćen. To je ključ", poručuje te kaže da je  država tu "da donese zakonski okvir i stvori instrumente i alate kojima može pomoći izlazak iz aktualne situacije".

Na upit o ministru financija Zdravku Mariću, koji se zbog nekadašnje povezanosti s koncernom izuzeo od svih odluka vezanih uz "Agrokor" i procesa donošenja zakona, premijer kaže kako se Marić "izuzeo od ove teme i ima dovoljno posla nevezano od nje".

Na primjedbu novinara da se i dalje širi krug tvrtki kojima su blokirani računi kao posljedica krize u "Agrokoru", poručio je da je njegova poanta "suprotna pitanju". "Poanta je stabilizirati hrvatsku ekonomiju, poslati konsolidirajuće poruke, da smo tu da riješimo problem. Ne želimo bilo kakav nekontrolirani slijed događaja. Obrnuto, želimo mir na financijskim tržištima i normalno poslovanje svih 'Agrokorovih' dobavljača, od najmanjih do najvećih. I sve što radimo ide u tom smjeru". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter