Agrokor bi bez države propao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski list Dnevnik u cetvrtak je objavio godišnje izvješce o poslovanju koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorica u 2010. godini. Rijec je o ekskluzivnoj informaciji s obzirom na to da pristup konsolidiranom izvješcu koncerna imaju samo investitori (u obveznice) i bankari te nije dostupno široj javnosti.

Po objavljenim podacima u tekstu s naslovom: "Bez izvanrednih prihoda i državnih subvencija prezaduženi Agrokor bi lani bio u gubitku", navodi se da je koncern tijekom 2010. godine imao prihode od 3,636 milijardi kuna, što je povecanje od samo 0,8 posto u odnosu na prethodnu godinu kada su oni iznosili 3,606 milijardi eura.

Dnevnik navodi da je dobit prije oporezivanja lani bila 50,1 milijun eura, ali da bi bez izvanrednih prihoda koncern poslovao s gubitkom (rijec je o prihodima od prodaje financijskih sredstava u iznosu od 35,8 milijuna eura, zatim 23,8 milijuna eura državnih poticaja te tri milijuna eura od prodaje imovine).

Dnevnik zakljucuje da bi upravo bez tih prihoda koncern lani poslovao s minusom od 12,5 milijuna eura. U detaljnoj analizi Agrokorova poslovanja se kao jedno od najvecih opterecenja za kompaniju navode troškovi kamata, koji su lani iznosili 130 milijuna eura ili skoro milijarda kuna. U Agrokoru nisu htjeli komentirati najnovije napise Dnevnika. (D. J./NL)


Podijeli: Facebook Twiter