Agrokoka ima jaja iz podnog uzgoja

Jaja iz podnog uzgoja (B. PETROVIĆ)
Jaja iz podnog uzgoja (B. PETROVIĆ)

Tvrtka Agrokoka, najveći istarski proizvođač konzumnih jaja, počela je s takozvanim podnim uzgojem kokoši nesilica. Prva jaja iz podnog uzgoja već su stigla na štandove i police trgovina, a kako doznajemo od direktora Edina Tanovića, podni uzgoj za njih znači da su se u ovoj prilagodbi pravilima EU-a odlučili za najbolju kombinaciju između intenzivne proizvodnje i dobrobiti životinja.

Kako veli Tanović, već se danas u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj u većini trgovačkih lanaca i hotelijerskih kuća prodaju isključivo konzumna jaja iz ovog oblika proizvodnje.

Na pitanje kako se podni uzgoj razlikuje od kaveznog Tanović pojašnjava da ovakav način uzgoja podrazumijeva slobodno kretanje kokica unutar puno većeg prostora nego što je to u kaveznom sistemu.

Koke imaju više od 750 kubnih centimetara podne površine po kokici, a jaja nose u gnijezdima. Uz to, imaju stelju za kljucanje i čeprkanje, posebna mjesta i materijale za trošenje kandži, prilagođena svjetla u 12 faza koja simuliraju svitanje i suton. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter