Agro Arca: Inovacije iz Istre među 200 proizvoda


Savez udruga inovatora Istarske županije predstavit će inovacije svojih članova na 8. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca, koji se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Trilja ovoga petkA, 8. otvara u Trilju. Na sajmu će od 8. do 10. svibnja biti predstavljeno više od 200 proizvoda i inovacija inovatora i proizvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Ružmarinske kiseline

Pulski inovator Josip Modrušan u Trilju predstavlja univerzalne dodatke za ljestve i škalune; Rovinjac Klaudio Šturman uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, pljeskavica i keksa, a Neva Jurman iz Bala postupak za dobivanje zdravstveno ispravnog elementa od komine masline za uporabu u kozmetici. Postupak za dobivanje ružmarinske kiseline, aktivne tvari u biljnim kompleksima primjenom nanotehnologije, nova je metoda koju će na Agro Arci predstaviti Mijo Miljak i Dubravka Orlić Bašlin iz Vodnjana.

Oni na sajmu izlažu i prirodnu kozmetičku liniju baziranu na ružmarinskoj kiselini, dok Danijela Hlanuda iz Poreča predstavlja novi prirodni šampon za oporavak i rast kose. Svoje proizvode predstavit će i obrt Pokrajac iz Rovinjskog Sela.

Mnogi partneri sajma

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Suorganizatori su Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a partneri Javna ustanova RERA SD za razvoj i koordinaciju Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora - Komora Split, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, HAMAG – BICRO, Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika AGRO te YPARD Hrvatska.

Suradnička institucija je Centar za certificiranje halal kvalitete. Partneri sajma su Virovitičko-podravska i Dubrovačko-neretvanska županija te gotovo 40 gradova i općina iz Hrvatske i BiH. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter