Agenti Udbe iz Pule prisluškivali ugledne Istrane

Dr. Franjo Tuđman, po čijem je nalogu Perković pisao izvješća o djelatnostima službe državne sigurnosti (Arhiva)
Dr. Franjo Tuđman, po čijem je nalogu Perković pisao izvješća o djelatnostima službe državne sigurnosti (Arhiva)

EKSKLUZIVNO U DANAŠNJEM BROJU GLASA ISTRE: Što je traženi obavještajac Josip Perković u dokumentu pisanom za dr. Franju Tuđmana naveo o djelatnostima službe državne sigurnosti u Istri i Rijeci?

Pulski centar SDS-a korišten je za špijunažu prema Italiji. Korištene su "dvojne kombinacije" (dakle, dvostruke agenture), pa su preko suradnika Elvisa i Gala nadzirali centar talijanske službe u Udinama.

Navode se i kodna imena "kvalitetnih suradnika" u Puli gdje su kao dojavnici djelovali stanoviti Edgar, Vilim, Igor, Dora, Maks i Rubi. Njihova prava imena doznat će se tek otvaranjem arhiva i "šifrarnika".

Nadzirani su Antonio Borme, Giovani Radossi, Antonio Pelizzer, Giuseppe Culia, Anita Forlani i drugi, dok je "služba posebno pratila stanje u talijanskim školama u Istri i izdavačku djelatnost".

Operativna veza "Jablan" u Puli bavila se nadzorom profesora Vitomira Ujčića, dok je akcija "Metalac" bila usredotočena na "agenta talijanske službe u Puli na vezi u Mornaričkom centru SISMI u Trstu". (Piše D. GRAKALIĆ)

 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter