Agencije za nekretnine: Nanesena nam je velika šteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Više ne znamo tko pije a tko plaća. Brzopleto i nepromišljeno ponašanje ministarstva koje nam prvotno zabranjuje da oglašavamo nekretnine bez energetskog certifikata, da bi se potom predomislili i dosjetili da na specijaliziranim portalima to ipak možemo činiti, je za svaku osudu", razmišljanja su predstavnika istarskih agencija za nekretnine.

Brojne su agencije sa svojih stranica izbrisale oglase jer u protivnom su im nad glavom visjele kazne od čak 30 tisuća kuna po "nepodobnom" oglasu! "Nikoga nije briga što će nam za ponovno dizanje oglasa trebati bar pola godine što ćemo naravno platiti iz svog džepa", dodaju iz agencija.

Dio ih je bespotrebno obrisao i oglase na vlastitim stranicama jer im, kako tvrde, nitko do jučer nije službeno javio da nekretnine bez certifikata na svojim portalima i stranicama mogu oglašavati. Telefoni im neprestano zvone, a u strahu ih zovu i neupućeni prodavatelji kojima agenti glume pravnike i tumače zakone. Vlasnicima agencija ruke su i dalje vezane jer su čak 90 posto oglasa reklamirali su u medijima.

Vlasnica porečke agencije Immobilen Danira Maloča veli da su maknuli 500-tinjak oglasa.

- Nanesena nam je ogromna šteta jer smo zbog nečije nepromišljenosti punih osam dana samo micali glase, da bi jučer ujutro dobili objašnjenje da kao agencija možemo oglašavati na svojim privatnim internet stranicama kao i na Njuškalu i na stranicama RealestateCroatia jer to nisu elektronički mediji. Svi koje se bave ovim poslom dobro znaju koliko vremena treba da se oglasi na četiri jezika s fotografijama ponovno stave u funkciju, veli vlasnica porečke agencije.

Dijana Šešum Harambašić iz rovinjske agencije Astarta napominje da je tržište nekretninama već dugo ugroženo a ovakve odluke dodatno su mu štetile. "Iskreno, ovo mi nema nikakvog smisla jer svugdje u svijetu i Europi nekretnine se oglašavaju bez tog certifikata. Doduše naša se Vlada poziva na europske zakone, pa ne znam zašto mi moramo biti veći katolici od Pape!", veli ona. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter