Agencije mogu oglašavati stanove bez certifikata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencije za prodaju nekretnina ne krše Zakon o gradnji ako na svojim web stranicama oglašavaju prodaju nekretnina bez energetskih certifikata, no vlasnici nekretnina mogu biti kažnjeni ako ih prodaju bez valjanog certifikata, doznaje se iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministarstvo kulture objavilo je tumačenje po kojem portali namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji, pa se na njih ne primjenjuje odredba Zakona o gradnji koja zabranjuje oglašavanje prodaje u medijima ako u oglasu nije naveden energetski razred.

U Ministarstvu graditeljstva, međutim, podsjećaju da je vlasnik dužan prije prodaje nekretnine pribaviti energetski certifikat i predočiti ga potencijalnom kupcu, odnosno predati ga kupcu nekretnine. Poručuju pritom da "inspekcije imaju svoje metode rada" pa će vlasnik koji prodaje nekretninu bez valjanog certifikata teško izbjeći kaznu.

Stupanjem na snagu novog Zakona o gradnji, od 1. siječnja treba prilikom oglašavanja prodaje nekretnine u medijima navesti i energetski razred te nekretnine, čime se Hrvatska uskladila s odredbama direktive Europske komisije o energetskoj učinkovitosti zgrada.

U Ministarstvu graditeljstva ističu da ne treba certificirati sve nekretnine koje se prodaju. Ne certificiraju se samostojeće zgrade za stanovanje ili poslovnu namjenu, uredi, trgovine i slično ako imaju manje od 50 četvornih metara korisne površine.

Ne certificiraju se ni industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama te zgrade privremenog karaktera koje imaju rok uporabe dvije godine i manje te zgrade namijenjene održavanju vjerskih obreda.

Energetski certifikat treba izraditi za stambeni i poslovni prostor koji se prodaje, odnosno čija se prodaja oglašava u medijima, a koji je veći od 50 četvornih metara te koji je u funkciji ili može biti u funkciji.

Primjerice, energetski je certifikat potreban za stan od 45 kvadrata ako se on nalazi u zgradi većoj od 50 kvadrata.

Vlasnici nekretnine koja se prodaje, a za koju je zakonom propisana obveza izrade certifikata, tu su obvezu imali od 1. srpnja 2013., odnosno od ulaska Hrvatske u EU, no novost je što je od početka ove godine sankcija uvedena i za posrednike u prodaji nekretnina te je jasnije naznačena obveza objave energetskog razreda prilikom objave u medijima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter