Agencija za poljoprivredno zemljište otvara podružnicu u Pazinu

Blaženka Mičević i Renato Krulčić potpisuju Ugovor o zakupu prostora podružnice Agencije za poljoprivredno zemljište (M. RIMANIĆ
Blaženka Mičević i Renato Krulčić potpisuju Ugovor o zakupu prostora podružnice Agencije za poljoprivredno zemljište (M. RIMANIĆ

Agencija za poljoprivredno zemljište početkom kolovoza otvara podružnicu u Pazinu, u prostorima na Starom trgu koje je ranije koristio Državni inspektorat. Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisali su ravnateljica Agencije Blaženka Mičević i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Ova će podružnica biti nadležna za Istarsku i Primorsko- goransku županiju, rekla je nakon potpisivanja ugovora. Prema sistematizaciji u Pazinu će raditi osam djelatnika, ali je prvi natječaj raspisan za njih šest.

Podružnice se do sada nisu osnivale jer je prioritet bio raspolaganje i stavljanje u funkciju državnog poljoprivrednog zemljišta, pojasnila je Mičević. Pokazalo se, dodala je, kako su ti prioriteti vezani za regije u kojima se to zemljište nalazi. Stoga je u zadnja tri mjeseca pokrenuto osnivanje podružnica radi bržeg i učinkovitijeg raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

- Budući da su Istra i Primorsko - goranska županija specifične regije, vrlo je teško iz Zagreba iz središnjice raspolagati s tolikim državnim poljoprivrednim zemljištem. Pokazalo se, bez obzira koliko nas ima, da ne možemo biti upoznati sa svim situacijama na terenu, a trebalo je uspostaviti informacijski sustav i jednoobrazno raspolaganje zemljištem", rekla je Mičević. Dok je to bilo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave svaka od njih državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagala je na svoj način, dodala je. Raspisivale su natječaje koji nisu bili jednoobrazni pa je, kaže, u većini slučajevima to bilo "u funkciji dnevne politike". "Sustav je sada uspostavljen i vrijeme je da se spusti na regionalnu razinu, na podružnice, kako bi raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem bilo brže i učinkovitije," rekla je.

Podružnice su zamišljene tako da pokrivaju 100 do 150 tisuća hektara, a u Istri ima između 50 i 60 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, naravno nije sve u funkciji. "Najveći je problem što su to sitne i raštrkane katastarske čestice koje je teško oformiti u proizvodno tehnološke cjeline kako zakon propisuje, kako bi se njima raspolagalo putem zakupa na 50 godina. To su onda veliki natječaji s puno proizvodno tehnoloških cjelina i tisuće katastarskih čestica" istakla je Mičević. Zaključivi kako je sada u Istarskoj županiji aktivno raspoloživo tek oko 20 tisuća hektara.

Gradonačelnik Krulčić smatra kako je Pazin logičan izbor za podružnicu Agencije jer se nalazi u samom središtu Istre i podjednako je udaljen od Rijeke, Umaga ili Pule. Upravo je zato Pazin Agenciji i ponudo prostor, a otvaranjem podružnice otvorit će se i nekoliko novih radnih mjesta. U svemu tomu od izuzetne je važnosti to što će se brže i učinkovitije rješavati zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji, smatra Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter