Agencija za poljoprivrednike povukla 710 mil. kn

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Hrvatska je u prva tri mjeseca ove godine putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju povukla 710 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, kao povrat sredstava za izravna plaćanja poljoprivrednicima u ovoj godini, izvijestili su danas iz Agencije.

Kako ističu, ta je najveća dosadašnja isplata rezultat uspješno provedene akreditacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi za povlačenje novca iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi. Uz ta već isplaćena sredstva, ove godine se planira isplatiti i oko 205 milijuna kuna EU sredstava za projekte iz IPARD programa, kojim će se nastaviti podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Za 2014. godinu predviđeno je i dodatnih 90 milijuna kuna iz "vinske omotnice" za već pristigle projekte hrvatskih vinara i vinogradara. Uz ovakav trend kontinuiranog rasta korištenja poljoprivrednih fondova u zadnje dvije godine velika je vjerojatnost da će Hrvatska putem Agencije za plaćanja u 2014. povući milijardu kuna iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU, ističu iz Agencije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter