Agencija za legalizaciju nekretnina starta 1. veljače

Ilustracija iz arhive (M. A.)
Ilustracija iz arhive (M. A.)

S prvim danom veljače s radom počinje novoosnovana državna Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada koja će rješavati sve predmete vezane uz legalizaciju koje ne uspiju obraditi nadležni lokalni uredi u gradovima i županijama.

Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Đurđica Čočić potvrdila je da će natječaj za ravnatelja biti raspisan ovog tjedna jer se čekala Uredba Vlade. Prema njenim riječima, Agencija neće imati ispostave po županijama, a predviđeno je da jedan djelatnik koji je na natječaju tražen za poslove očevida radi u prostorijama područne građevinske inspekcije.

U Agenciji će se zaposliti oko 160 djelatnika, a poznato je da je na natječaj za ta radna mjesta stiglo čak 11 tisuća prijava iz čitave Hrvatske. Samo za jedno radno mjesto koje se planira otvoriti na području Istarske županije stiglo je 14 prijava.

Sam proces legalizacije planira se okončati do kraja 2016. godine, a nova bi agencija preuzimala one predmete koji se u lokalnim uredima ne bi rješavali u zadanom roku.

Registar broja riješenih zahtjeva ozakonjenja pokazuje da je dosad na razini čitave Hrvatske zaprimljeno ukupno 826.076 zahtjeva od čega je riješeno njih 63.868 odnosno 7,73 posto. U Istarskoj županiji zaprimljeno je 24.404 zahtjeva, a riješeno je njih 1.811 ili 7,42 posto. Na području Istre zasad se jedino Vodnjan uspio približiti zadanoj kvoti te je riješio 20,08 posto zaprimljenih predmeta vezanih uz legalizaciju. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter