Agencija Tanjug postaje vladin servis?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski savez novinskih agencija (EANA) u ponedjeljak je u izrazio zabrinutost najavama da će srbijanska agencija Tanjug biti pretvorena iz nacionalne novinske agencije u svojevrsni državni ured za odnose s javnošću.

Tanjug je dobro poznati brend u agencijskom novinarstvu i već je desetljećima član međunarodne zajednice novinskih agencija, pa tako i jedan od osnivača EANA-e, kaže taj savez u priopćenju. EANA nadalje navodi da je Tanjug nedavno revitaliziran i financijski i urednički te stoga poziva srbijansku vladu da odustane od toga da Tanjugu promijeni namjenu i umjesto toga mu osigura poziciju neovisne novinske agencije.

Pomoćnik srbijanskog ministra kulture i informiranja Dragan Kolarević najavio je početkom kolovoza, u sklopu pripreme novog zakona o medijima i načinu financiranja javnih medija iz državnog proračuna, da bi Tanjug mogao ići u proces vlasničke transformacije i postati vladin ured za komunikacije, po njemačkom modelu.

"Taj dio agencije obavljat će poslove od neposredne važnosti za vladu, prikupljat će informacije i emitrati informacije koje su u vladinom interesu po svijetu, na raznim jezicima", rekao je Kolarević.

EANA kaže da cijeni nastojanje srbijanske vlade da unaprijedi zakone po kojima Tanjug djeluje, ali i napominje da je za vjerodostojnost novinske agencije od vitalne važnosti da vlasnička struktura, kakva god bila izabrana, bude jasna, transparentna i da osigura objektivno izvještavanje.

EANA je savez javnih i privatnih novinskih agencija iz 31 europske zemlje i služi kao forum za suradnju i razmjenu informacija o agencijskom novinarstvu. Jedna od glavnih zadaća joj je osigurati ekonomske i zakonske okvire novinskim agencijama kako bi se mogle baviti nepristranim i objektivnim novinarstvom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter