WAG trio otvorio Organum Histriae

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert švedskog WAG trija, koji se protekle godine održao u pulskoj katedrali u sklopu programa medunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histriae, rezultirao je najatraktivnijom i najupecatljivijom produkcijom klasicne glazbe te sezone u Istri, a razlog tomu, izmedu ostalog, jest otkrivanje novih mogucnosti komunikacije i interakcije s povijesnim kompozicijama i publikom.

Upravo su oni, ovog puta u kompletnom sastavu, svoje nove kreacije predstavili u subotu u umaškoj župnoj crkvi. Bilo je to svecano otvorenje 13. Organuma, koji tradicionalno svoj prvi susret s posjetiteljima prireduje upravo u gradu svojeg nastanka.

Inteligentnim i znalackim potezom umjetnicki su selektori, Idenitet d.o.o., postignuli ono što se od svecane priredbe i ocekuje, a rijetko postiže - pravi mali prasak emocija, jedan nezaboravan i neponovljiv moment s vrhunskim glazbenicima Andersom Astrandom (udaraljke), Garyjem Gradenom (kontratenor) i Mattiasom Wagerom (orgulje i klavijature).

Tema otvoreno ukazuje na sadržaj, glasi "Improvisation only!", a odvodi slušatelja u svijet nebrojivih i uzbudljivih manipulacija zvuka.

Trio WAG svoj je izraz izgradio na cinjenicama koje su tek naizgled udaljene od osnovnih pretpostavki periodike rane glazbe i baroka na improvizaciji. Takve postupke koriste pritom izrazito domišljato, s transparentnim i vrijednim poznavanjem materije koja služi kao predložak i s krajnje neposrednim scenskim kretanjem.

Umaška publika i njeni gosti njihov koncert su docekali s leda jer su Graden i Astrand u crkvu ušli s glavnog ulaza, s mobitelima i elektricnim metronomom kojima su slali ritam pocetka zajednickog nam putovanja.


Podijeli: Facebook Twiter