Afrodizijačka gljiva na slavljeničkom postolju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Težak ravnih 1,31 kilogram, skupocjeni istarski bijeli tartuf kapitalac daleke je 1999. godine donio slavu Istri i Giancarlu Ziganteu, a 18 obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu poznati je Guinnessov rekorder proslavio Guinness večerom za pedesetak uzvanika iz društvenog, gospodarskog i političkog života. 

Priprema uvijek sa svježim tartufima

Giancarlo Zigante kojeg krasi i neslužbena titula organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu, proslavio je i 15. obljetnicu otvaranja restorana u Livadama u centru svijeta tartufa. Danas je to prestižno gastro odredište za sve ljubitelje tartufa te vrhunskih vina istarskog vinogorja.

Michelinovi inspektori u svom su online vodiču za 2017. godinu u Hrvatskoj preporučili 34 restorana, od kojih 13 u Istri, među njima i restoran Zigante, pa se Damir Modrušan, chef u Ziganteu punih 15 godina, nakon ovog priznanja nada i svojoj prvoj Michelinovoj zvjezdici. Rekli bi s pokrićem s obzirom je opravdano visoko pozicioniran na istarskoj gastro sceni.

- Moguće je da sam jedini chef u Hrvatskoj koji ima tu čast da sva jela može pripremati sa svježim tartufima. Uza sve to ako nemaš dobar tim teško je postići rezultate tako da ja uvijek ističem i njihov doprinos, rekao je Modrušan.

Gastro Istra u sedam sljedova

Modrušan i kuharski tim restorana Zigante, gastro Istru u njenom najboljem izdanju predstavili su sa sedam sljedova, a posebno su atraktivna bila organska jaja pripremljena poput zavajona, doduše ne sa šećerom nego sa soli, tučena na pari i poslužena u kutiji na suhom ledu, te servirana na kremi od sira grana padano, uz dodatak crumblea od vrganja i cvijeta od divlje jabuke, i naravno bijelog tartufa.

Među ostalim sljedovima bili su i škampi s kestenom i iglicama bora, potom ravioli punjeni mesom kopuna, pileći consomme, s kremom od slatkog mlijeka, nadalje riblji filet s kremom od karfiola, crumble od crnila sipe s dodatkom pjene od mora, teleći ramsteak sous vide s crnim trubama i tartufima. Na jela je nariban i jedan od ovosezonskih kapitalaca, bijeli tartuf težak ravnih 370 grama ili oko 1.800 eura. Vinsku kartu popunili su pjenušac Zigante 2015. brut, njegov Teran Gran riserva 2013., te Pasito white 2015., potom Chardonnay 2014. i 2015. Dvorca Belaj te Ipšina Malvazija 2015. i S. Elena 2015.

- Uživam u tartufima, meni je to specijalni užitak, to su vrhunski specijaliteti kao što Gavrilović radi specijalitete, zadovoljno je komentirao Georg Gavrilović. U Livade je stigao s predstavnicima Mesne industrije Gavrilović, poslovnog partnera Zigante tartufa. 

(Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter