Afrika: Rekordna zapljena krivotvorenih lijekova

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Oko 55 milijuna lažnih lijekova zaplijenjeno je u 23 afričke države u akciji carinskih službi početkom travnja, što je dosad rekordna zapljena, objavila je Svjetska organizacija carinskih službi (OMD) sa sjedištem u Parizu.

Akcija je provedena pod radnim nazivom "Biyela", što na zulu jeziku znači okruženje, zajedno s 23 carinske službe u glavnim pomorskim lukama afričkoga kontinenta. U desetak dana carinici su uspjeli zaplijeniti milijardu raznih predmeta, poput električnih aparata i prehrambenih proizvoda, među kojima i 550 milijuna ilegalnih lijekova, potencijalno opasnih, odnosno smrtonosnih za korisnika, piše u priopćenju OMD-a.

Carinici su zaplijenili krivotvorene antibiotike, analgetike, antipiretike i ostale lijekove, poput onih za sniženje visokoga tlaka i dijabetesa, kao i zabranjene dodatke prehrani u vrijednosti od 275 milijuna dolara.

U operaciji organiziranoj u suradnji s Institutom za borbu protiv krivotvorenih lijekova (Iracm) sa sjedištem u Parizu, sudjelovali su carinski službenici 23 afričke države. OMD je izvijestio da je najviše lažnih lijekova zaplijenjeno na granici DR Konga i u Togou, a velika količina krivotvorenih medikamenata stigla je iz istočne i južne Azije te s Bliskog istoka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter