Afrika leži na golemim zalihama vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sušna Afrika leži na golemim zalihama podzemne vode i one su stostruko vece od kolicina na površini tog kontinenta, tvrde znanstvenici koji su izradili dosad najprecizniju kartu tih skrivenih izvora, piše u petak BBC pozivajuci se na clanak objavljen u casopisu Environmental Research Letters.

Diljem Afrike više od 300 milijuna ljudi nema siguran pristup cistoj vodi, a potrebe za vodom dramaticno ce rasti iducih desetljeca kako bude raslo stanovništvo, a s njim i potrebe za navodnjavanjem obradiva tla.

Vodostaj rijeka i jezera ovisi o sezonskim padalinama, a suše smanjuju raspoložive kolicine vode za stanovništvo i poljoprivredu u Africi gdje se sada navodnjava samo pet posto obradiva tla.

Strucnjaci s "Britanskog geološkog instituta" (BGS) i Londonskog sveucilišnog koledža (UCL) izradili su dosad najpreciznije karte ležišta i kolicina podzemnih voda u Africi.

"Najveci spremnik podzemnih voda u sjevernoj je Africi u velikim sedimentnim bazenima na podrucju Libije, Alžira i Cada", navodi Helen Bonsor iz BGS-a, jedna od autorica istraživanja.

Klimatske promjene stvorile su pustinju u Sahari prije mnogo stoljeca i podzemne vode koje leže ispod nje zadnji su se put punile vodom prije više od 5.000 godina.


Podijeli: Facebook Twiter