Africki ritmovi na bubnjevima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert africkog bubnjanja, u organizaciji umaške udruge mladih Fobija, održan je sinoc ispred gradske palace pred pedesetak znatiželjnih prolaznika. Svirali su djevojke i mladici koji su upravo završili tzv. djembe radionicu pod vodstvom jednog od boljih poznavatelja te vrste glazbe u Hrvatskoj, Nenada Kovacica.

Kako saznajemo u Fobiji, taj je muzicar znan kao clan etno grupe Afion i reggae benda Antenat. Jedan je od kvalitetnijih bubnjara u zemlji i dobitnik prestižnih nagrada Hrvatske glazbene unije. Africkim bubnjanjem se poceo baviti jako mlad, a znanje je produbio na radionicama najveceg djembe majstora na svijetu Mamadyja Keitea. To se bubnjanje sastoji od razlicitih ritmova za koje se tocno ne zna vrijeme nastajanja i svaki se svira s tocno odredenim razlogom kao što je vjencanje, sprovod ili doba žetve, tako da osim glazbenih ima i etnoloških vrijednosti.

Na radionici je sudjelovalo trinaest zaljubljenika u djembe bubanj iz Buja, Poreca i Umaga, koji su naucili cetiri razlicita ritma. Koncert je bio završnica radionice na kojem su pokazali znanje. Najprije su odsvirali morbayassu, koji potjece iz Gvineje i svira se kada neka žena ima naizgled nerješive probleme, nakon toga je red bio na ritmu toro koji isto potjece iz Gvineje, a svirao se nekoc prigodom inicijacije djecaka u muškarca. Za kraj su ostavili najzahtjevniji makru, odnosno ritam zavodenja.


Podijeli: Facebook Twiter