Africka kriza dovodi Talijane u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nemiri na sjeveru Afrike preusmjerit ce talijanske turiste na hrvatsku obalu, ukazuje prošlotjedni najznacajniji talijanski turisticki sajam BIT (Borsa Internazionale del Turismo) u Milanu.

No, s talijanskog, kao i nizozemskog tržišta, od onih najjacih, lanjske smo godine imali minuse u turistickim dolascima, a ni prve prognoze s pocetka godine nisu bile baš sjajne. Izgleda da se sada situacija ipak izmijenila, i to nabolje, bez obzira na to što ce ove godine u Italiji rasti nezaposlenost.

- Sajam je bio posjeceniji nego lani i velik je interes vladao za Hrvatskom. Što se tice procjena, one su drugacije no prije mjesec dana jer su se dogodili ovi nemiri na sjeveru Afrike, a to je tržište znacajno za Italiju. Trenutno je ono u mirovanju i Talijani se okrecu europskim destinacijama. Zato vlada i pojacan interes za Hrvatskom, iako je još rano davati preciznije prognoze do ljeta jer najveci dio Talijana kod nas dolazi individualno, a ne organizirano, kaže direktor talijanskog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice Dario Matoševic.

Istice da i talijanski touroperatori zasad bilježe dobar interes pa bi sezona u Hrvatskoj mogla u najmanju ruku biti jednaka, ako ne i bolja nego lani. Najveci dio talijanskog kolaca otpada na Istru, oko 43 posto, a ona je imala pad od šest posto, odnosno 131 tisucu manje nego prethodne godine, što znaci da su se talijanski gosti poceli rasporedivati i po drugim hrvatskim regijama.


Podijeli: Facebook Twiter