Aflatoksina ima, u neznatno povišenoj količini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prije sedam dana BiH pronašla aflatoksine u određenim pakiranjima mlijeka Vindije i Dukata, jučer su u Ministarstvu poljoprivrede objavljeni rezultati analize na 11 uzoraka mlijeka, provedene u EU referentnom laboratoriju u Beču, te rezultati provedene kontrole mlijeka od strane službi Ministarstva i Sanitarne inspekcije.

Rezultati bečkog laboratorija pokazali su neznatno povišenu razinu aflatoskina od 0,057 mikrograma po litri, dok je EU regulativom dozvoljena koncetracija 0,050 mikrograma. Od 158 uzoraka uzetih u industriji mlijeka, 64 su bila pozitivna s neznatim povećanjem aflatoskina, dok je od 15 uzoraka mlijeka uzetih od kooperanata s farmi 11 bilo pozitivno na aflatoksine. Konačno, od 11 analiziranih uvoznih pošiljki mlijeka, jedna je bila pozitivna - radi se o, kako je pisao naš list, pošiljci mlijeka iz Kozarske Dubice u BiH, mlijeku "Moja kravica", u kojem je utvrđeno 0,084 mikrograma/l. Ta je pošiljka zadržana na skladištu, uzorak je poslan u Beč na dodatnu analizu i ukoliko ona potvrdi pozitivan nalaz, bit će vraćena u BiH.

Kako je rečeno na zajedničkoj konferenciji Ministarstva poljoprivrede, zdravlja te ostalih nadležnih službi, kontrolira se svu industriju mlijeka, baš kao i uvozno mlijeko, a ako se utvrdi povećana razina aflatoksina, javnost će biti na vrijeme obaviještena, a sporne šarže mlijeka povučene iz prodaje, kazao je ministar Tihomir Jakovina.

- Sustav je maksimalno odradio svoj posao. U sedam dana smo odradili ono što je Slovenija prošle godine, kad je imala sličan problem, radila više od mjesec dana. Mlijeko hrvatskih tvrtki izuzetno je visoke kvalitete, sigurno i zdravstveno ispravno, kazao je ministar.

Kako je pojasnio toksikolog Radovan Fuchs, nađeno povećanje aflatoksina od 0.06 mikrograma/l, toksikološki, ne predstavlja opasnost za potrošače. U SAD-u ili Srbiji, primjerice, dozvoljena je koncetracija deset puta viša nego kod nas.

- Ali, kad se donesu standardi, treba ih i poštivati. Ovo će sigurno dodatno podići razinu kontrole, mišljenja je Fuchs.

Da bi pak straha u potrošača bilo čim manje, u Dukatu i Vindiji su se ipak odlučili krenuti s vlastitom kontrolom.

Nazočni su, kako drugačije, tiskovnu konferenciju završili ispijanjem čaše mlijeka. Pokušaj da se sazna čije se mlijeko pilo, završio je na odgovoru - nije važno. Novinari su ispraćeni uz poruku ministra: "Hrvatsko mlijeko je vodeće mlijeko u regiji!". (Siniša PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter