Afganistancima uvjetna za ilegalno prebacivanje

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Ibrahim Heyl Bach (39) i Shanen Khan Uriakheiyl (20) obojica iz Afganistana s boravištem u Zagrebu pravomoćno su osuđeni na pazinskom Općinskom sudu zbog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravak u RH krajem siječnja ove godine. Heyl Bach je osuđen na 10 mjeseci zatvora ali uvjetno na tri godine, a Khan Uriakheiyl na osam mjeseci zatvora ali uvjetno na tri godine.

Obojica su proglašena krivim jer su od 22. do 23. siječnja u Rijeci i na području Buzeta radi imovinske koristi dogovorili ilegalno prebacivanje šest pakistanskih državljana i tri državljana Bangladeša u Italiju za novčani iznos od po 450 do 500 eura po osobi. Dvojac je njih devetoro dočekao u Rijeci te ih pratili u vožnji autobusom do nepoznatog mjesta u okolici Rijeke, gdje su potom automobilima odvezeni u jednu šumu u blizini granice s Republikom Slovenijom u blizini mjesta Jelovice kod Buzeta.

Devetorku su potom kroz šumu prebacili u Sloveniju i pokazali im smjer prema Italiji. Na kraju je dvojici vodiča isplaćena naknada od 450 do 500 eura po osobi te se dvojac vratio u Hrvatsku. Sud je od obojice oduzeo imovinsku korist od 2.850 eura, a dužni su i platiti troškove kaznenog postupka, svaki u iznosi od 500 kuna. (M. S.)
 


Podijeli: Facebook Twiter