Afganistanci zateceni u šumi kod Jelovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmero državljana Afganistana, od kojih cetvero djece i jedan maloljetnik, zatekla je buzetska policija u srijedu oko 14.30 sati u šumi iznad granicnog prijelaza Jelovice, na podrucju Lanišca, u pokušaju ilegalnog prelaska u Sloveniju.

Zahvaljujuci uspješnoj suradnji s gradanima, koji su dojavili granicnoj policiji da se u smjeru granice krecu nepoznate osobe, policajci su odmah krenuli prema Jelovicama i pretragom terena naišli na 37-godišnjaka, 35-godišnjaka, 32-godišnjakinju te jednog maloljetnika i cetvero djece.

Provedenim kriminalistickim istraživanjem utvrdeno je da su državljani Afganistana u statusu tražitelja azila te da su se u nedjelju udaljili iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Nakon što su vlakom došli do Rijeke stranci su, izbjegavajuci naseljena mjesta, put nastavili pješice šumom. Namjera im je bila otici u Italiju, no u tome ih je sprijecila granicna policija, onemogucivši im nezakoniti prelazak državne granice izmedu Hrvatske i Slovenije.

Zbog pocinjenja prekršaja iz Zakona o azilu, punoljetni državljani Afganistana i maloljetnik u srijedu su privedeni na Prekršajni sud u Pazinu, gdje im je izrecena zaštitna mjera protjerivanja iz Hrvatske u trajanju od godinu dana. Po završetku postupka svi su prepraceni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. (M. Ko.)

 


Podijeli: Facebook Twiter