Afganistanci ilegalno ušli u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je o uhicenju 14 državljana Afganistana, medu kojima je bilo šestero maloljetnika, koji su tijekom subote i nedjelje nezakonito prešli granicu Republike Hrvatske.

Kontrolom teretnog automobila marke Volvo s prikolicom srbijanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Srbije, u tovarnom prostoru prikolice ispod cerade u subotu su na granicnom prijelazu Bajakovo zatecena i uhicena šestorica skrivenih državljana Afganistana, od kojih su cetvorica maloljetnici.

Kriminalistickim istraživanjem utvrdeno je da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog cega je doneseno rješenje o njihovom protjerivanju iz RH, odredena im zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj te je pokrenut postupak povratka u Republiku Srbiju, iz koje su prešli u Hrvatsku.

Prema rijecima glasnogovornika vukovarsko-srijemske policije Luke Baruncica vozac teretnog vozila je nakon ispitivanja pušten te protiv njega za sada nece biti podnesena kaznena prijava, ali je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru upuceno posebno izvješce.

Baruncic je pojasnio da se vozac, srbijanski državljanin, branio da nije znao da se u prikolici nalaze skrivene osobe te da roba koju je prevozio u tovarnom prostoru ima carinski pecat. To je, kako je kazao Baruncic, potvrdeno, ali je i uoceno da je uže kojim je cerada bila ucvršcena na jednom dijelu prerezano.

Na županijskoj cesti Tovarnik- Sotin, oko kilometar i pol od mjesta Tovarnik, jucer ujutro zateceno je i uhiceno osam državljana Afganistana, medu kojima je bilo dvoje djece. I protiv njih je doneseno rješenje o protjerivanju iz RH, odredena im je zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj te je pokrenut postupak povratka u Srbiju.

Prema podacima vukovarsko-srijemske policije, od 1. sijecnja do 25. rujna 2011. godine u nezakonitom prelasku državne granice zatecena su ukupno 774 strana državljana, što je u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, kada su zatecena 172 stranca, povecanje od cak 350 posto. Od ukupnog broja stranih državljana zatecenih u nezakonitom prelasku državne granice tijekom ove godine 478 je Afganistanaca.


Podijeli: Facebook Twiter