Afganistan: Ubojstva i izborne nepravilnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trojica najizglednijih kandidata za budućeg predsjednika Afganistana upozorila su u nedjelju, dan nakon predsjedničkih izbora, na teškoće, nepravilnosti i kršenja pravila, a na jugu zemlje bombom je raznesen kamion s glasačkim listićima pri čemu su tri osobe ubijene, među njima i član izbornog povjerenstva.

Odziv Afganistanaca bio je velik u subotu u prvom krugu predsjedničkih izbora na kojima se birao nasljednik Hamida Karzaija, što je prvi demokratski prijenos vlasti u zemlji od 28 milijuna ljudi razorenoj desetljećima ratova i koju do kraja 2014. treba napustiti 51 tisuća vojnika iz snaga NATO-a.

Unatoč prijetnjama talibana, izbori su protekli mirno, ali je u nedjelju bombom kućne izrade raznesen kamion s listićima u pokrajini Kunduz.

- Eksplozija je usmrtila tri osobe, člana Neovisnog izbornog povjerenstva, policajca i vozača, objavila je lokalna policija. U kamionu je bilo osam kutija s glasačkim listićima.

Zalmai Rasul, kojega smatraju kandidatom predsjednika Karzaija, rekao je da je jučerašnji "dan bio velik za demokraciju", ali i upozorio na teškoće i poručio "predsjednik izabran prijevarom neće biti prihvaćen u Afganistanu".

Ašraf Gani, bivši ministar financija, primio je obavijesti o "teškim kršenjima izbornog procesa" i rekao da je sve, u cilju istrage, proslijeđeno izbornom povjerenstvu.

Abdulah Abdulah, treći najizgledniji kandidat od njih ukupno osam, ocijenio je da su izbori bili velik uspjeh, no i on je upozorio da nisu protekli bez nepravilnosti. Abdulah je 2009. izgubio predsjedničke izbore na kojima je bio ponovno izabran Karzai.

Međunarodna zajednica pozdravila je izborni proces i napredak postignut u Afganistanu otkako je u toj zemlji 2001. svrgnut talibanski režim. Vijeće sigurnosti UN-a pohvalilo je hrabrost Afganistanaca koji su izašli na izbore unatoč prijetnjama i zastrašivanjima talibana i drugih ekstremističkih i terorističkih skupina.

Prvi rezultati znat će se 24. travnja, a ne bude li pobjednika, predviđen je drugi krug 28. svibnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter