Afganistan: U talibanskom napadu više od 60 ubijenih

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

U talibanskom napadu na zračnu luku Kandahar koji je počeo u utorak navečer, ubijeno je više od 60 ljudi, izvijestili su u četvrtak afganistanski dužnosnici.

Jedanaest napadača u utorak navečer uspjelo je ući u prvi dio kompleksa zgrada koji je pod snažnim osiguranjem. Ondje se, uz zračnu luku i stambene četvrti, nalazi i vojna baza koju afganistanska vojska dijeli s pripadnicima NATO-a.

Napad je trajao 27 sati i jedan je od najžešćih u zadnjih 14 godina koliko traju napadi na to najznačajnije vojno postrojenje na jugu Afganistana.

- Posljednji je napadač svladan jučer oko 20.15 sati. Ubijeno je 38 civila, među kojima je bilo žena i djece, 10 afganistanskih vojnika, dvojica policajaca i 11 napadača. U napadu je ozlijeđeno 37 osoba, među kojima 14 civila, 17 pripadnika afganistanske vojske i četiri zaposlenika afganistanske policije, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Davlat Vazin. 

Posljednji je napadač ubijen nakon što je za taoce uzeo žene i djecu, koje je zatočio u stanu jednog od pripadnika vojske, izvijestili su izvori s mjesta događaja koji su željeli ostati anonimni. Oni su kazali da su teroristi napali tržnicu i školu u kompleksu oko zračne luke gdje su među civilima aktivirali eksploziv.

Talibani su na svojim internetskim stranicama objavili fotografiju deset osoba u maskirnim uniformama, naoružanih kalašnjikovima, predstavivši ih kao napadače

Jedan od vojnih zapovjednika u Kandaharu kazao je da snimke razgovora koji se prisluškivao pokazuju da neki napadači govore urdu, jedan od najzastupljenijih jezika u susjednom Pakistanu, koji je prije podupirao talibane.

Napad se poklopio s posjetom Islamabadu afganistanskoga predsjednika Ašrafa Ganija, koji je u srijedu razgovarao s pakistanskim premijerom Navazom Šarifom. Obvezali su se da će nastaviti mirovni proces između Kabula i talibana koji je trenutačno prekinut, a potporu im pružaju Peking i Washington. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter