Afganistan: U raketnom napadu poginulo petero djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petoro djece je poginulo, a šest je ljudi ranjeno u subotu u raketnom napadu na istoku Afganistana, zemlje u kojoj se upravo odvija drugi krug predsjedničkih izbora kako bi se izabrao nasljednik Hamida Karzaija.

Napad u provinciji Khost je uslijedio nakon otvaranja birališta, no glasovanje se normalno odvija, kazao je zamjenik guvernera provincije Abdul Wahed Pathan. "Raketa koju su neprijatelji jutros ispalili pogodila je kuću u okrugu Alisher. Petero djece mlađe od 13 godina je poginulo, a pet ljudi, uključujući i jednu ženu, je ranjeno. No, izbori se u provinciji normalno odvijaju", kazao je Pathan.

Voditelj izbornog povjerenstva je potvrdio da se glasovanje odvija bez većih problema, navodeći da okrug Tanai i neka birališta u gradu Khostu imaju problem s manjkom glasačkih listića. "Primili smo dojave o manjku glasačkih listića", kazao je Jusuf Nuristani.

Unatoč talibanskoj prijetnji Afganistanci su u subotu počeli u drugom krugu predsjedničkih izbora birati novog predsjednika u zemlji za koju se ne zna kakav je scenarij čeka krajem 2014. kada se povuku snage NATO-a. Talibani su prije otvaranja birališta ispalili rakete blizu zračne luke u Kabulu pri čemu nije bilo žrtava, objavili su NATO i afganistanske vlasti.

Izbori bi trebali omogućiti prvi prijenos vlasti između dvojice demokratski izabranih predsjednika kao i pokazati da je siromašna zemlja ostvarila dovoljan stupanj stabilnosti dvanaest godina nakon vojne intervencije Zapada kojom je srušen talibanski režim. Afganistanci biraju između favorita Abdulaha Abdulaha (53), bivšeg glasnogovornika slavnog zapovjednika Ahamada Šaha Masuda, koji je u prvome krugu dobio 45 posto glasova, te Ašrafa Ganija (65), bivšeg zaposlenika Svjetske banke, koji je osvojio 31,6 posto glasova.

U Kabulu su poduzete snažne mjere sigurnosti, a u cijeloj zemlji tijek izbora prati 400.000 vojnika i policajca te vojnici u sastavu ISAF (međunarodne snage pod NATO-ovim zapovjedništvom). Talibani, čija snaga i utjecaj rastu, protive se izborima za koje kažu da su navođeni iz Washingtona te su pozvali svoje borce na "neprestane napade".

Privremeni rezultati maratonskih izbora, jer između dva kruga proteklo je više od dva mjeseca, očekuju se 2. srpnja, a konačni 22. srpnja. Novi afganistanski predsjednik trebao bi preuzeti dužnost 2. kolovoza i odmah prionuti na goruće pitanje: potpisivanje bilateralnog sigurnosnog sporazuma s Washingtonom koji bi omogućio ostanak nekih 10.000 američkih vojnika nakon što se povuče svih 50.000 vojnika pod NATO-ovim zapovjedništvom. (Hina/dpa)


Podijeli: Facebook Twiter