Afganistan: U 2 napada poginulo deset policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje desetorica afganistanskih policajaca poginula su u zadnja 24 sata u dvama napadima u Afganistanu, od kojih se jedan prometnuo u sukob talibanskih pobunjenika i afganistanskih snaga koji se u utorak nastavio, priopćile su mjesne vlasti.

Najmanje četvorica policajaca i 26 pobunjenika poginula su u pucnjavi koja je u ponedjeljak ujutro izbila u pokrajini Helmandu, jednom od uporišta talibana na jugu zemlje, rekao je glasnogovornik pokrajinskog guvernera Omar Zwak, pri čemu nije bilo moguće provjeriti broj žrtava iz neovisnog izvora.

Više stotina talibana napalo je javne ustanove u okrugu Sanginu, što je bilo povod za odgovor afganistanskih snaga koje su ih "potisnule", rekao je glasnogovornik dodavši da "sporadični" sukobi još traju.

Glasnogovornik talibana Jusuf Ahmadi je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse potvrdio koordinirani napad u tom okrugu, ne navodeći broj žrtava među pobunjenicima.

Na zapadu zemlje je šest pripadnika afganistanskih redarstvenih snaga ubijeno u utorak u eksploziji bombe kućne izrade dok su išli na gradilište hidrocentrale u okrugu Obeu, u pokrajini Heratu, koju Indija obnavlja, rekao je načelnik policije tog okruga Šer Aga.

Glasnogovornik guvernera u Heratu Mohajedin Nori rekao je pak da su u napadu ubijena sedmorica redarstvenika.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali način djelovanja je tipičan za pobunjenike koji su ovih dana zaredali s napadima.

Od početka mjeseca kada su pobunjenici poveli "proljetnu ofenzivu" poginulo je 18 vojnika NATO-ovih međunarodnih snaga (ISAF), uglavnom Amerikanaca i deseci Afganistanaca, izvijestile su vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter