Afganistan: Sudjelovanje na izborima više od 50 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudjelovanje u prvom krugu predsjedničkih izbora u Afganistanu bi moglo biti više od 50 posto, objavilo je u subotu u Kabulu nezavisno izborno povjerenstvo nakon zatvaranja birališta.

Postoji mogućnost da je više od sedam milijuna Afganistanaca sudjelovalo na izborima, izjavio je na konferenciji za novinare u Kabulu čelnik povjerenstva Ahmad Jusuf Nuristani. Pravo glasa

ima 13,5 milijuna ljudi u Afganistanu.

Na predsjedničkim izborima se bira nasljednik Hamida Karzaia, jedini čovjek koji je vodio tu siromašnu zemlje s oko 28 milijuna stanovnika nakon pada talibana 2001. i koji prema ustavu nema pravo na treći mandat.

Prva predaja vlasti jednog demokratski izabranog afganistanskog predsjednika drugom smatra se velikim testom zemlje koja treba dokazati svoju stabilnost kada snage NATO-a odu iz zemlje krajem godine.

Tijekom izborne kampanje trojica Karzaievih bivših ministara su se nametnuli kao favoriti: Zalmai Rasul, kojeg drže kandidatom dosadašnjeg predsjednika, Ašraf Gani, poznati ekonomist i Abdulah Abdulah, oporbenjak koji je bio drugi na predsjedničkim izborima 2009.

Privremeni rezultati prvog kruga će biti poznati tek 24. travnja, prije mogućeg drugog kruga 28. svibnja. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter