Afganistan prekinuo pregovore s SAD-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanska vlada prekinula je u srijedu pregovore o bilateralnom sporazumu o sigurnosti s Washingtonom kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo nakon objave izravnih pregovora između Amerikanaca i talibana, izjavio je glasnogovornik predsjednika Hamida Karzaija.

"Postoji kontradikcija između onoga što američka vlada kaže i onoga što čini što se tiče mirovnih pregovora", izjavio je Aimal Faizi. Predsjednik Karzai "prekinuo je u srijedu ujutro rasprave sa SAD-om o bilateralnom sporazumu o sigurnosti", dodao je Faizi.

Odluka je posebice motivirana činjenicom što je "predsjednik nezadovoljan imenom" koje se koristi za afganistanski politički ured - "politički ured islamskog emirata Afganistana", istaknuo je glasnogovornik.

"Protivimo se tom nazivu iz jednostavnog razloga što takav entitet ne postoji" a "Amerikanci su bili savršeno upoznati sa stavom predsjednika" Karzaija, kazao je Aimal Faizi.

Afganistanski talibani otvorili su u utorak svoj politički ured u Dohi te najavili da su spremni na nastavak mirovnih pregovora i postizanje političkog rješenja 12-godišnjeg sukoba u Afganistanu.

Otvaranje ureda talibana namijenjeno je uspostavi kontakata s ostatkom svijeta i ostalim afganistanskim skupinama oko "mirnog rješenja" u Afganistanu, kazao je glasnogovornik ureda Mohamed Naim na svečanosti.

U Washingtonu su američki dužnosnici kazali da će se sljedeći tjedan sastati u Dohi na mirovnim razgovorima s talibanima, ali su upozorili da bi mirovni proces mogao biti dugotrajan.

SAD će inzistirati na prekidanju svih veza talibana i al-Kaide, na zaustavljanju nasilja i poštivanju afganistanskog ustava, uključujući i zaštitu žena i manjina, rekli su dužnosnici. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter