Afganistan: Odluka o ostanku Amerikanaca nakon 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika afganistanska tradicionalna skupština Loya Jirga održat će se od četvrtka do nedjelje u Kabulu da bi odlučila o zadržavanju američkih snaga nakon povlačenja NATO-a krajem 2014., što je teška odluka za tu zemlju koju potresa nasilje.

Predsjednik Hamid Karzai je sazvao Loya Jirgu, koja se okuplja samo izvanredno radi odluka od velike nacionalne važnosti. Na skupštini će se okupiti 2.500 predstavnika iz 34 pokrajine, šefovi plemena, parlamentarci i članovi civilnog društva. Predstavnici civilnog društva se protive zadržavanju stranih postrojbi u zemlji.

U atentatu izvedenom u znak upozorenja u subotu blizu kampusa politehničke škole u Kabulu, gdje se treba održati Jirga, živote je izgubilo 12 ljudi.

Tijekom četiri dana izaslanici Jorge će razmotriti bilateralni sigurnosni ugovor (BSA) o kojemu Washington mjesecima pomno pregovara s Kabulom.

Taj ugovor treba precizirati oblike američke nazočnosti u zemlji nakon odlaska borbene misije NATO-a, krajem 2014., posebice broj baza i vojnika. Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Karzaia, Rangina Dafara Sapntu, smatra da plan sporazuma predviđa zadržavanje od 10.000 do 16.000 američkih vojnika te da će gigantska baza Bagram, sjeverno od Kabula, ostati pod američkom kontrolom.

Nakon razgovora Loya Jirga će odluku podastrijeti parlamentu.

Ako bude odobren, taj sporazum bi omogućio afganistanskim snagama da računaju na američku podršku nakon odlaska 75.000 vojnika NATO-a. BSA će također ovisiti o zadržavanju zapadnih sredstava za afganistanske snage sigurnosti, ili oko 4 milijarde dolara godišnje, naglašava Kate Clark iz Mreže analitičara o Afganistanu.

Ako dogovor ne bude postignut, afganistanske snage - iako brojne (350.000), loše su opremljene i organizirane - mogli bi ugroziti talibani, koje NATO u 12 godina rata i uz iznimna vojna sredstva nije uspio svladati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter