Afganistan: Americki vojnik ubio 16 civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki vojnik, koji je otvorio vatru na afganistanske civile u pokrajini Kandaharu, ulazio je u njihove kuce usred noci i napao ih, rekao je u nedjelju za Reuters ministar za pitanja granica i plemena Asadulah Halid.

Halid, koji istražuje taj dokument, izjavio je da je vojnik ušao u tri kuce i ubio ukupno 16 ljudi, a ranio pet. Drugi afganistanski dužnosnici izjavili su da je ubijeno najmanje sedmero ljudi.

Lokalne vlasti su ranije priopcile da je izmedu 10 i 16 osoba ubijeno ili ranjeno kada je jedan americki vojnik izašao iz svoje baze i otvorio vatru na civile u pokrajini Kandaharu, talibanskom uporištu na jugu Afganistana.

Misija ISAF-a u Afganistanu je priopcila da se nakon pucnjave "vojnik vratio u bazu i da je stavljen u pritvor".

"Americki vojnik stavljen je u pritvor u nedjelju u vezi s incidentom u kojemu je bilo civilnih žrtava", navodi ISAF izražavajuci duboko žaljenje zbog tog incidenta. Izvješce o incidentu ocekuje se poslijepodne nakon što slucaj istraže "policija, lokalna vlada i ISAF".

"Ne mogu objasniti koji je motiv takvih bezobzirnih napada, ali oni ni na koji nacin nisu dio odobrene vojne aktivnosti ISAF-a", izjavio je zamjenik zapovjednika ISAF-a general Adrian Bradshaw.


Podijeli: Facebook Twiter