Afganistan: 73 poginulih u prometnoj nesreći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 73 osoba poginulo u nedjelju u sudaru dva autobusa s kamionom cisterom na važnoj prometnici u južnome dijelu Afganistana, objavilo je ministarstvo zdravstva te zemlje čime je ispravilo raniji podatak o 52 žrtve.

Većina tijela poguljenila je u požaru koji je izbio pri sudaru na cesti koja povezuje prijestolnicu Kabul i Kandahar, veliki grad na jugu zemlje, rekao je glasnogovornik ministarstva Ismail Kavosi.

Deseci drugih ozlijeđenih - u stanju šoka, u krvi i teško opečeni - prevezeni su u bolnice u Kandaharu i u gradu Ghazni te bi  broj žrtava mogao još rasti.

Područje u kojem se dogodila ta strašna nesreća jedna je od pokrajina u Afganistanu koja je najteže pogođena pobunom talibana. To je razlog da mnogi vozači autobusa na tom području voze izuzetno neoprezno i prevelikom brzinom kako bi izbjegli svaki kontakt s talibanima.

Većina vozača uzima drogu, hašiš ili opijum, to je poznato i neubrojivi su, ističe jedan od rijetkih preživjelih putnika autobusa.

Prometne nesreće sa smrtonosnim posljedicama česte su na cestama u Afganistanu. U travnju 2013., poginulo je 45 osoba u sudaru autobusa i kamiona cisterne na jugu pokrajine Kandahar.

Svjetska banka izdvojila je 250 milijuna dolara u u studenome za poboljšanje cesta koje prolaze planinskim lancem Hindu Kuš, koje su važne za trgovinu, a tijekom zime su zatvorene zbog snijega. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter