Afganistan: 13 mrtvih u bombaškom napadu talibana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje trinaest osoba, među kojima šestorica pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga, poginulo je u četvrtak u talibanskom bombaškom napadu u pokrajini Panširu, sjeverno od Kabula, izbornoj jedinici Abdulaha Abdulaha, kandidata na predsjedničkim izborima, rekao je mjesni čelnik.

Napad se dogodio oko 17.00 sati (14.30 sati po srednjoeuropskome vremenu) na ulazu u tu siromašnu planinsku pokrajinu. "Samoubojica je aktivirao svoj automobil s eksplozivom", rekao je načelnik lokalne policije Abdul Aziz Gairat.

"Šestorica pripadnika sigurnosnih snaga" su izgubila život kao i "sedmero civila", dodao je, rekavši da je u napadu više osoba ranjeno.

Odgovornost za napad na twitteru su preuzeli talibani koji vode žestoku pobunu u Afganistanu otkako ih je 2001. s vlasti svrgnula međunarodna vojna koalicija pod američkim vodstvom.

Panšir je izborna jedinica bivšeg ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha koji je u prvom krugu 5. travnja osvojio najviše glasova (44,9 posto), ispred Ašrafa Ganija (31,5 posto), bivšeg ekonomista Svjetske banke, po nepotpunim rezultatima objavljenim koncem travnja. Drugi krug će se najvjerojatnije održati 7. lipnja.

Ovi izbori, koji će omogućiti prvi prijenos vlasti s demokratski izabrana afganistanskog predsjednika, smatraju se važnim ispitom za ovu siromašnu zemlju s 28 milijuna stanovnika koja se još bori sa snažnom pobunom talibana i koju očekuje nesigurnost nakon povlačenja 51.000 NATO-ovih vojnika do konca godine. (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter