Aferu ne treba istraživati obavještajna služba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra kako pismom "Akcijski plan Barbika - radna verzija, strogo povjerljivo" nije ugrožena nacionalna sigurnost, već je riječ o političkoj temi zbog koje ne vidi potrebu angažiranja obavještajnih službi.

"Nije riječ o kaznenom djelu i ugrožavanju nacionalne sigurnosti. Prema tome nema razloga da se angažiraju državna tijela da bi mene kao predsjedničkog kandidata štitile od ovakve vrste nasrtaja. Riječ je o političkoj temi koja mislim da je važna za odgovor na pitanje kuda ide ova naša Hrvatska. Je li to Hrvatska kakvu želimo, je li to politički diskurs kakav želimo u Hrvatskoj ili je to nešto drugo - zlo koje treba prepoznati", kazao je Josipović na konferenciji za novinare posvećenoj "aferi Barbika".

Tajne službe, dodao je, bave se ugrozama Republike Hrvatske, a ovdje ne bih rekao da je ugrožena Hrvatska. "To je stvar politike, promišljanja društva i ja sam zato tu da na to ukažem kao predsjednički kandidat, kao osoba i političar", dodao je.

Pismo koje na 13 stranica sadrži popis aktivnosti kojima bi se u predstojećoj predsjedničkoj kampanji trebala diskreditirati HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, a koje su, uz njega, dobili i neki saborski zastupnici, Josipović drži prljavom kampanjom te "paraobavještajnim i parapolitičkim djelovanjem koje zagađuje javni prostor".

Taj pamflet, dodaje predsjednik, u prvom redu ima namjeru naškoditi njemu i njegovoj kampanji, a smatra da ne koristi ni Kolindi Grabar Kitarović.

"Ne vjerujem da ona s tim ima ikakve veze, ali da imaju određeni politički interesi i, kako ih ja zovem, paraobavještajni krugovi koje možete prepoznati od portala i tiskovina, to je sasvim točno", ustvrdio je dodavši da je javnost upozorio na taj "uradak" zato što mora znati čime se pojedinci služe u kampanji.

Drži da je taj "pamflet" djelo nekog interesnog, političkog kruga koji, kako je rekao, ima prepoznatljiv rukopis.

"Je li vezan uz neku političku stranku ne mogu tvrditi, ali rukopis je vrlo prepoznatljiv, mislim da se sjećate kako je to izgledalo prije pet godina", rekao je te podsjetio na objede iz kampanje za prethodne predsjedničke izbore na račun njega i članova njegove obitelji. "Na sličan način lansiran je niz neistinitih tvrdnji i objeda koje se po tim portalima i danas povlače kao da su istinite", rekao je predsjednik.

Na primjedbu novinara da je u prvoj predsjedničkoj kampanji isticao da će se boriti protiv paraobavještajnog podzemlja, Josipović odgovara kako pod tim prvenstveno misli na njihovo raskrinkavanje u javnosti, te ocjenjuje kako su ti autori raskrinkani.

"Pročitajte neke napise na portalu dnevno.hr ili u Hrvatskom listu. Pogledajte krug ljudi, pogledajte njihovu prošlost, što su bili nekad, pogledajte neke nadimke kojima se služe i tko je iza njih", rekao je no nije htio iznositi ni jedno konkretno ime.

Na novinarsku konstataciju kako iz HDZ-a optužuju da to pismo dolazi od njega, Josipović je rekao kako je čuo da je tako nešto rekao HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko.

Karamarkovo političko društvo i okružje više sliči na "obavještajnu bojnu" nego političku organizaciju i zato takva njegova izjava nije istinita, rekao je Josipović.

Upitan kakav će biti njegova predsjednička kampanja, s obzirom na "aferu Barbika" koju je opisao kao prljavu kampanju, Josipović odgovara da će se fokusirati na realne teme, "onako kako sam i dosad činio".

Podsjetio je da se bavio ekonomijom, međunarodnim položajem Hrvatske, oružanim snagama, nacionalnom sigurnošću. "To će okvirno biti teme koje ću željeti raspraviti i u kampanji", dodao je.

U istraživanjima javnog mnijenja Josipović je najpopularniji političar, no postotak popularnosti polako pada, ali on ne smatra da zbog toga ima razloga za zabrinutost.

"Mislim da je riječ o vrlo visokoj podršci koju uživam, čak neobičajeno visokoj za tip demokracije koje imamo, a naravno da s dolaskom kampanje i prijepora koji se nužno javljaju u političkoj sferi između mene i onih koji misle drukčije dolazi do određene polarizacije. To je normalno i razumljivo", ustvrdio je.

Karamarko: Slučaj 'Barbika' pokušaj ocrnjivanja HDZ-ovog pobjedničkog kandidata

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas u Osijeku da je akcijski plan diskreditacije Kolinde Grabar - Kitarović, pod nazivom 'Barbika', već viđena priča, u kojoj se uoči izborne kampanje pokušava ocrniti i diskreditirati jednog od kandidata, u ovome slučaju HDZ-ovog pobjedničkog kandidata.

Komentirajući izjavu predsjednika Ive Josipovića kako je dokumenat, naslovljen "Akcijski plan Barbika", koji je poštom stigao u Ured predsjednika Republike, podmetanje obavještajnog podzemlja - Karamarko je naglasio da predsjednik Josipović ima instrumente u rukama, a preko Vlade i policiju, i može ispitati tko se time bavi, umjesto da to publicira preko pojedinih medija.

Predsjednik je možda malo pogriješio u taktici, ocijenio je Karamarko, uoči današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a u Osijeku.

Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića sinoć je demantirano da je dokument pod nazivom "Akcijski plan Barbika - radna verzija, strogo povjerljivo", kojim bi se diskreditirala HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović - nastao u SDP-u za potrebe Josipovićeve predizborne kampanje.

Josipović smatra kako je riječ o podmetanju. Također je naveo da je dokument kreacija 'paraobavještajnog podzemlja', te kako je riječ o 'prljavom obliku političke borbe' i da istraživanje autora nije posao za sigurnosne službe .

SDP i HDZ međusobno se optužuju za "Akcijski plan Barbika"

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan optužio je danas HDZ da stoji iza "akcijskog plana Barbika", koji je jučer anonimno poslan u Ured Predsjednika, no iz HDZ-a demantiraju takvu mogućnost i poručuju kako treba pogledati kome objavljivanje takvog dokumenta ide u prilog.

U Uredu predsjednika jučer su primili dokument s oznakom "strogo povjerljivo" i naslovom "Akcijski plan Barbika", a navodna članica SDP-a koja se nije predstavila u popratnom pismu piše kako je materijal pripremljen u stranci i predstavlja radnu verziju plana predizborne kampanje Ive Josipovića.

Dokument na 13 stranica donosi "savjete" kako nastupati protiv HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a savjetuje se, među ostalim, blaćenje kandidatkinje, koju bi Josipović u kampanji trebao nazivati Barbikom.

Igor Dragovan ističe kako SDP nema nikakve veze s "operacijom Barbika", a krivca vidi u HDZ-u.

"Ovo samo pokazuje na što je HDZ spreman u prljanju političkog prostora. Vrlo ogovorno tvrdim da oni stoje iza toga i da su počeli kampanju za predsjednika Republike na najprljaviji mogući način. To je već viđeno i građani bi se se trebali zamisliti što ih čeka ako oni budu imali odgovornost i kompletan represivni aparat u svojim rukama", rekao je Dragovan novinarima u Saboru.

HDZ-ovac Miroslav Tuđman kaže, međutim, da je riječ o uratku "ispod svake političke, intelektualne i moralne razine" te da anonimni dokument nije došao iz HDZ-a.

"U politici uvijek treba pitati kome nešto ide u prilog. Ako netko izađe s time van i kaže, 'je, ja sam ugrožen nelegitimnim ili nelegalnim metodama', onda je to doista providno i upitno", rekao je Tuđman.

Komentirao je i Josipovićevo tumačenje da dokument dolazi iz paraobavještajnog podzemlja.

"Termin paraobavještajno podzemlje je nešto što naprosto ne postoji. To je jedna fikcija, jedan odgovor da se zapravo ne zna o kome se radi i što se radi", tumači Tuđman.

Nenad Stazić (SDP) potvrdio je da je "Barbika" anonimno stigla i na njegovu adresu.

"Vjerujem da je došla još na stotine adresa. Pročitao sam to. Tu se radi o jednom stupidnom uratku glupog pojedinca ili grupe autora s bitno reduciranim kognitivnim mogućnostima. Stvar je stvarno bedasta, a cilj je jasan, pokušati oblatiti SDP i predsjednika Josipovića kao one koji su spremni voditi prljavu kampanju", rekao je Stazić.

Ustvrdio je da SDP nikada nije vodio prljave kampanje, što se, kaže, moglo vidjeti i na Josipovićevoj kampanji za prošle predsjedničke izbore.

"Svi koji su pratili tu kampanju mogli su vidjeti da je to bio uzor političke korektnosti i čistoće", kazao je Stazić.

Tko stoji iza "anonimke" Stazić nije želio nagađati.

"Barbika" je stigla i na adresu čelnice Oraha Mirele Holy.

"Jučer kada sam se vratila kući me to dočekalo i odmah mi je bilo jasno da se radi o jednom prilično besmislenom pokušaju diskreditacije predsjednika Ive Josipovića", kazala je Holy.

Potvrdila je da se u dokumentu spominje i njezino ime, što smatra "totalno glupim i besmislenim".

Uvjerena je da ovaj slučaj pokazuje da će određeni krugovi voditi vrlo prljavu kampanju te da plan dolazi "vjerojatno iz Josipoviću suprotnog tabora". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter