Afera Remorker:Uhićeni Prskalo, Lovrinčević i Vukelić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jurica Prskalo, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, i Marijo Lovrinčević, bivši član Uprave HAC-a, ponovno su uhićeni zajedno sa Sandrom Vukelićem, bivšim direktorom Građenja u HAC-u.

Riječ je o proširenju istrage izvlačenja novca iz HAC-a, ali i iz Hrvatskih cesta u kojima Vukelić svojevremeno radio. 

Ovim dijelom istrage obuhvaćeni su i Josip Sapunar, Zdravko Livaković, Damir Kezele te Igor Premilovac, preko čije tvrtke Remorker je novac izvlačen i pran u inozemstvu. 

Do novih uhićenja došlo je nakon što je Igor Premilovac istražiteljima dodatno ispričao kako je sudjelovao u izvlačenju novca iz javnih poduzeća.

Premilovac je od početka istrage na slobodi, Sapunar je u utorak pušten iz istražnog zatvora nakon što je i sam dopunio istragu i očito ukazao na nova nedjela. 

Istragom su već obuhvaćeni i bivši državni tajnik Ministarstva prometa i bivši član Uprave HAC-a Milivoj Mikulić, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, bivši članovi Uprave Viadukta Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Izvlačenje novca iz državne tvrtke istražuje i austrijska policija  jer istraga u Hrvatskoj obuhvaća austrijske tvrtke Strabag i Alpina te "jedno praško poduzeće" s bankovnim računima kod Raiffeisen banke u Austriji.

Protiv Prskala i Lovrinčevića već se vodi postupak zbog 58,5 milijuna kuna teških malverzacija pri gradnji odmorišta uz autocestu kod Ploča, posao koji je odradila Skladgradnja.

Sandro Vukelić je novi akter u ovoj priči. Bivši direktor Građenja HAC-a smijenjen je s te dužnosti na početku afera vezanih uz ovu državnu tvrtku. Premješten je za voditelja projekta u luci Gaženica, ali je i tamo smijenjen. Navodno je riječ o kadru Zdravka Livakovića, a ova istraga mogla bi imati veze i s projektom u Gaženici. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ, D. PAJIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter